Thursday, December 23, 2010

Double Breastpump..Medela Freestyle


Double breastpump...mama teringin sgt nk memilikinya..nk2 jenis Medela FS..hmm,tp mahal sgt..xmampu mama nk memilikinya..mama mampu kalau byr bulan2 je..tp ntah la,ada rezki ke x tuk mama men kutu fs ni..xmenjawab pun tuan punye blog tu..uhuhu..


Skali ada satu hari..group ni offer tuk main kutu FS..mama mmg excited,sbb mama da lame nk pump nih..so,nk dijadikan cite..cam ada peluang tuk mama join...kalau ikutkan,mama dpt ujung bln 6..tp ntah mcmane,xcukop ahli..so,mende ni xdpt nk start..



Keciwa gak la mama..sbb mama mmg nk sgt2 FS nih..tp xde rezki..walau mcmane pun,mama akan usaha tuk dptkan jugak..mudah2an DIA mendengar niat suci mama..amin~

Thursday, December 16, 2010

Cabaran mama kian hebat..

Alhamdulillah,hampir 3bulan dah mama dapat susukan amzar...walaupun susu mama x semeriah ibu2 lain..tp mama xpenah putus asa..biarpun mama terpaksa EL..gara2 mama xdpt sediakan stok susu wat anak mama...Seringkali nenek suruh mama beli fm utk anak mama..tp mama keraskan hati..mama xnk bg anak mama minum fm..

Ntah dimana silapnya...sejak akhir2 ni..susu mama xbyk mcm dulu..adakah kerana kedatangan period mama yg xmenentu menjadi faktor susu mama drop..mama sendiri tidak pasti...apa yg mama bleh lakukan..mama redha..dan usaha..agar susu mama sentiasa cukop utk amzar..

Mama jadi resah..bile nenek cakap..berat anak mama dah ringan,sbb susu mama bg skit..sedih sgt hati mama mase tu..hanya Tuhan je yg tau..mcmane perasaan mama di waktu itu...nk marah?mama pendamkan je...biarlah..ia menjadi rahsia hati mama..

Justeru itu,mama xleh diamkan diri..mama nekad akan usaha sedaya upaya mama..bg memastikan amzar dpt minum susu mama sampai 2 tahun..insyaAllah..moga DIA mendengar niat murni mama ni...amin~
Mama cube macam2...makan lobak putih...minum yogurt..semata2 nk pastikan susu mama dpt memenuhi kehendak amzar..termasuk la pengambilan supplement SHAKLEE...xbyj leh mama ceritakan wat mase ni..ape perubahan yg telah mama dpt setelah mama makan shaklee ni..cuma yg mama perasan..susu mama pekat..xcair..kalau x,dulu mcm byk air je..skg ni..warna dia tepu je..susu..gebu2 je..agaknye sbb mama makan supplement tu kot..

Actually,mama tau pasal SHAKLEE ni pun dari blog kak hasmah.. (http://ibuhakimhaikal.blogspot.com/2010/12/cerita-ibu-yang-telah-berjaya.html) yg merupakan distributor shaklee...dr blog dia la,mama bace..ia dpt menambahkan susu..mama rase teruja sgt..jadi mama ambil keputusan utk cube produk ni..alhamdulillah,kak hasmah byk memberi tunjuk ajar pada mama tentang penyusuan dan pemakanan yg betul semasa pengambilan supplement ni..

Mama baru je start makan pada 16/12/2010 (malam jumaat),jd xbyk mama leh ckp pasal perubahan pada kuantiti susu..kalau dr segi kualiti..da nmpk beza..kepekatan susu tu mmg ketara...arap2 akan dtg,susu mama akan meriah..amin~


Tuesday, November 16, 2010

Amzar 2 bulan

Terkini,perkembangan anak mama..da pandai ajak mama..abah..nenek..dgn pakcik ngan mak sdara berborak..pada mulanya,mama pun x sangka anak mama ni peramah..sampai la satu masa..amzar pandang mama..kemudian mengeluarkan bunyi seakan "erkkk....' cute je..kemudian,mama pun mengagah syg..anak mama menyahut dgn senyuman dan gelak tawa yg besar..bahagianya mama pada ketika ini..melihat perkembangan yg positif dr anak mama...

Mama teruja,mama bagitau pada abah..
mama: "bang,anak kita da pandai nk ckp2..gelak besar"
abah : "ye ke? (abah senyum)
mama: "iye..xcaye,cube abg borak2 dgn amzar..confirm dia nyahut!"
abah : "syg anak abah ni pandai ckp ye"?nanti besar ikut abah g mancing ye?
amzar : "hmm.." (lebey kurang la..bunyi dia..diiringi dgn mimik muka yg comel dan gelak besar)
abah :"wahh...anak abah nk ikut ye?tgu ye..nanti abah bawak"
mama: "ala..xkn nk tggl mama"?

Pape pun,kami rasa bahagia sgt sejak adanya amzar dlm idup mama dan abah..terase indah sgt..melayani teletah kamu..pada 11/11/2010,kamu ada appoinment di Klinik kesihatan Seri Kembangan...nk kene cucuk da anak mama ni..sbb kamu da 2bulan..setelah timbang,anak mama da 5kg! Alhamdulillah..seronok mama bile berat anak mama semakin bertambah..suka sgt!

Dan yg paling geli hati,doc ingat anak mama ni gurl..skali bukak pampers..laa..laki ke?hihih..mama ckp..nape ingat pompuan?doc jawab..muke dia mcm gurl..ahaii..cian anak bujang mama,elok2 laki..org ingat gurl..cute jer..ehehe..xkisah la..mcm biasa,anak mama kene cucuk..menangis sekejap je..kua je dr bilik suntikan..terus senyap..bagusnya anak mama...bulan dpn pun jgn nangis ye..jgn demam2..alhamdulillah,pas cucuk ari tu..amzar x demam..syukur..




ni la video yg mama tgk ari2 di pejabat..utk melepas rindu pada anak bujang kesayangan mama..

Monday, November 8, 2010

Amzar genap sebulan

Alhamdulillah..sekelip mata anak mama membesar..xsangka,begitu pantas masa berlalu..rasa bagai semalam je mama lahirkan syg..syukur sgt2..kerana dikurniakan seorang cahayamata yg dpt melengkapi kehidupan mama dan abah..


Ketahuilah syg..mama dan abah amat menyayangimu amzar..pejam celik..pejam celik..anak mama dah sebulan..berat anak mama pun da 3.65kg..alhamdulillah..masa mama lahirkan syg..berat syg cuma 2.58kg je..berkat anak mama minum susu badan..insyaAllah,selagi terdaya..mama akan teruskan breasfeeding..biarpun sedikit..mama akan kuatkan semangat utk anak mama..


Xlama lg..syg da nk masuk 2 bulan..berapa pulak la berat anak mama ni nanti..yg pastinya anak mama dan makin semangat..geramnya mama dgn amzar..








Saturday, October 23, 2010

Gelaran mama @ umi..

Actually,mama still konpius dgn gelaran pe la yg akan anak mama panggil bile anak mama ni kua dari perot...mule2 mmg mama nk biasakan diri dgn panggilan ummi..tp,rase mcm tinggi sgt darjatku ini..hihih..bkn pe,mama ni ala2 rock kental gtu..rase x sesuai pulak nk menggelarkan diti dgn panggilan ummi..

Setelah dipikir masak2..mama pun ambil keputusan utk menggelarkan diri sebagai mama...tu pun,setelah anak mama ni kua lahir melihat donia...huhu..terase syahdu bile menatap wajah yg selama ini mama dan abah nanti-nantikan..terasa bahagia sgt bila menatap wajah anak mama ni..

Wednesday, September 22, 2010

Muhammad Amzar Bin Norazli...



Tanggal 13/9/2010 (Isnin) membawa seribu makna dalam kehidupan kami berdua sebagai suami dan isteri...kerana,kami telah mendapat cahaya mata yg bakal menerangi kehidupan kami pd mase yg akan mendatang..Alhamdulillah...

Sebenarnya,aku pun xsangka aku akan bersalin pd tarikh ni..sbb,mmg xde tanda2 lgsg yg aku akan beranak awal..mcm org lain,kaki dah sembab..pe sume..tp sume tu xterjadi pd aku...huhu..

Pg tu mmg aku da terase mcm xsedap perot..pe lg mlm sblm tu aku xleh tdo..perot asik mengeras je..tp jari aku da mule xleh nk sarung cincin2..huhu...aku da mule cuak..tp aku still pk positif..mak aku cakap..xlame g aku bersalin la..huhu...xkisahla..janji kua dgn selamat..tu je yg aku mintak padaNya setiap hari sesudah solat..

Kebetulan dari raya pertama mmg aku tdo umah famili aku..sbb ye la..dah sarat..mak xbagi nek turun tangga sgt..kang xpasal2 beranak sorg2 kt umh..risau katanya..so..sempat la melantak juadah2 hari raya..lemang..nasi impit..rendang..mcm2 lg la..pas tu,sepupu husband ajak beraya umah cousin dia..kebetulan isteri dia br deliver..aku pun excite
d jugak nk tgk bb nih..hihih..pas balik dr beraya..aku pun bergambar dgn husband..al-maklum la..ni raya pertama sebagai suami dan isteri..nak jugak jadikan kenang2an di hari akan datang..ehehe..


ni la gmbr terakhir sblm aku bersalin..pd raye ketiga...

Ok..kita tinggalkan cite di hari raya pertama tu..smbg balik cite pasal amzar..permata hati kami...setelah kua beberapa tanda..aku pun sms mak..katanya..mmg da waktunya utk aku bersalin...akhirnya lahirlah MUHAMMAD AMZAR pd jam 12:52pg di Hospital Serdang...berat 2.58kg..

gmbr pertama amzar setelah lahir di dunia..

Tuesday, September 7, 2010

Checklist ke hospital

Hari ini tibe2 rase nk meng'update' blog...actually,diakhir2 kehamilan ni..da nk masuk 37w dah...arap2 dipermudahkan segala urusan ku nanti..amin~

K la...kat cni,ada sedikit sebanyak list barang2 yg perlu dibawa ke hospital bile nk bersalin...ermm,aku dah pack dah..cume salinan sijil nikah..ic abg je lom wat lg..hihiih..ic sendiri lepas dah...ehehe~

Same2 kita tgk ye:

Senarai barang yang perlu dibawa ke hospital bersalin.

Diri Sendiri

• 1 helai tuala mandi
• kertas doa semasa bersalin
• 3 keping tuala wanita bersalin
• 2 helai baju blaus butang depan (t-shirt pun blh)
• 2 helai kain batik
• 2 pasang stokin
• skirt labuh (untuk waktu balik) @ kain batik sudey..
• 3 @ 2 helai coli khas untuk menyusu
• 3 pelapik coli
• 5 helai seluar dalam pakai buang (xsure mende ni nk beli ke x...tp aku x prepare pun..xselesa)
• sikat
• berus gigi dan ubat gigi
• sabun mandi, bedak, deodoran
• tudung
• bengkung
• termos air
• minyak panas

Baby’s

• sepasang baju lengan pendek (keluar hospital)
• 2 helai diapers
• 2 pasang booties & mittens
• selimut baby (untuk bedung)
• sehelai tuala mandi
• sepasang baju lengan panjang (spare takut sejuk)
• baby’s toiletries
• 2 helai barut
• sapu tangan (takut muak)

Abang

• kamera + charger bateri
• sijil nikah (original & fotostat)
• ic (original & fotostat suami isteri)
• sepasang baju salin
• kain pelikat + kopiah (ni kes kalau bermalam rasenya ni)
• duit bayar bil hospital
• berus gigi, deodoran
• handphone + charger
• extra top up
• surat GL (kalau government worker- spare)

Saturday, September 4, 2010

Hari Raya Aidilfitri Bakal Menjelma...

Ermm...lebih kurang 6 hari lg umat Islam akan meraikan hari Raya Aidilfitri...tp,pada ummi..raya tahun ni bese2 je...sbb ummi lebih excited nk jumpe dgn anak ummi...berbanding raya...tp,pape pun..ummi dah siapkan 5 jenis biskut raya utk umah nenek..

Alhamdulillah..ummi dpt siapkan biskut almond london,suji crystal..kacang mazola..cornflakes dgn biskut coklat tabur...haa...ni feberet pak su ngan pak ngah tau syg...dorg ni mmg hantu ceklat..hehehe..tu setiap tahun..ummi mesti wat...bkn xleh beli biskut..tp dgn keadaan adik-beradik ummi yg ramai..better ummi wat...

Masa wat biskut tu...syg dok mengeras je dlm perut ummi...syg penat ye?hihih...xpelah,janji syg sihat dlm perut ummi...ummi terlupe nk upload gmbr biskut2 yg ummi dah siap wat..nanti ummi upload ye...pape pun..tahun ni 1st time ummi beraya sebagai isteri...dan xlame dah nak bergelar ummi...syukur alhamdulillah...terima kasih Ya Allah di atas nikmat kurniaan mu pada hambamu ini...

Minggu ke-36 sudah...

Alhamdulillah..syukur ummi panjatkan padaNya kerana memberi peluang pd ummi utk mengandungkan anak ummi sehingga cukop bulan..dah genap 36 minggu ummi bawak anak ummi ni...sekejap sungguh masa berlalu...rase mcm br smlm je ummi disahkan hamil...

So far, ummi da mule rase false contraction seperti mana yg kawan2 ummi cerita...atau nama saintifiknya "Braxton hicks", ntah betui ke dak ejaan ni..huhuh...minggu lps ummi keje sehari je..gara2 sakit dibahagian bawah ari2 ummi..terasa menyucuk2...xcukop tu...ummi kene cirit-birit...pas tu..nk membuang...tup2...xada pun bahan buangan..sume tu latihan utk ummi bg persediaan mengalami kesakitan yg sebenar...yg ummi sendiri x pasti bile ummi akan laluinya...tp ummi harap,anak ummi kua la seminggu lepas raya ye?bg la ummi beraya puas2 dulu..br syg kua ye?hihihi...

Ummi rase bertuah sgt2 tahun ni..ummi dapat berpuasa penuh..insyaallah...ni pun da nk masuk ari ke-24 kita berpuasa syg...alhamdulillah..kuat sungguh anak ummi ni..terima kasih syg...kerana beri kerjasama yg baik utk ummi pose penuh...mule2 ummi rase x confident jugak...tp,syukur...berkat kesabaran...alhamdulillah...ummi dpt berpuasa penuh lg setakat ni...

Oklah, ni pulak sedikit sebanyak perkembangan syg pd minggu ke-36 :

Kulit bayi sudah semakin halus dan sudah menjadi kulit bayi. Lapisan lemak sudah mulai mengisi bahagian lengan dan betis dari bayi. Ginjal dari bayi sudah bekerja dengan baik dan livernya pun telah memproduksi kotoran. Saat ini paru-paru bayi sudah bekerja baik bahkan sudah siap bertemu dengan ummi dan abi @ ayah...ummi pun x pasti ayah ke abi..huhuu... Berat badan bayi 2400-2450 gram, dengan tinggi badan 47-48 c..Bayi sudah hampir sepenuhnya berkembang. Sewaktu-waktu ia dapat turun ke rongga pinggul ibu. Kulit bayi sudah halus sekarang dan tubuhnya montok. Apabila ia bangun, matanya terbuka dan ia dapat membedakan antara terang dan gelap. Sekarang panjang bayi sekitar 50 cm dan bobotnya berkisar antara 2500 hingga 4500 gram.


Mcm ni la kedudukan syg skrg dlm rahim ummi...menunggu bile2 mase je syg lnk kua dr rahim ummi..Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti..selamatkanlah kedua2 nyawa...aku dan bayi ini Ya Allah...amin.....

Wednesday, August 18, 2010

Kawan Ummi (Siti Shazleen @ Bonda Lyn) dah selamat bersalin...


Pada tarikh 16/08/2010 (Isnin), ummi mendapat berita yg x disangka2 dr nombor yg tidak dikenali...sms nya begini " Praise to The Almighty Allah..our baby was born 16th Aug 2010, 4.10pm, 2kg..normal deliver & breech flex..Thank you all 4 prayers, support n well wishes..Mr Irwan & Mrs. Shazleen.. "

Ummi mmg terkejut sgt bile dpt sms tu...pas tu..dlm hati terdetik...eh,xkan lyn dah bersalin?bkn ke due dia bulan dpn?berbagai2 soklan yg timbul bile ummi dpt sms tersebut...seakan tidak percaya..huhu..ummi terus telefon kawan ummi..utk memastikan yg khabar tersebut sahih...uhuhu...sungguh ummi x sangka...mmg benar,kawan ummi da selamat melahirkan baby beliau di Hospital Serdang...



Baby bonda lyn boy... (sama dgn anak ummi) berat 2kg je..sbb lahir dalam usia yg xbape matang lg...35mgu 4hr..ala..sebenarnya lg bape ari je nk genap 9bln..huhu..pape pun alhamdulillah,semuanya selamat...cuma bb bonda lyn kene pantau dalam "nicu" sbb baby kurang gula dalam darah...mcmane baby leh kurang darah?xtau la sayang..ummi pun xtau pe puncanya..huhhu...mase ummi call tu...menitis airmata kegembiraan dan kesyukuran x terhingga bile bonda lyn dah selamat melahirkan baby...alhamdulillah..syukur sgt...bkn pe,bonda lyn ni la kawan ummi semasa tempoh ummi hamilkan syg ni...segala pengalaman..kami share bersama...2 bile dpt tau..bonda lyn da bersalin..ummi menangis...xsangka bonda lyn bersalin dulu..hikhikik..pape pun,kalau cukup bulan...mmg bonda lyn bersalin dulu..tp saje bonda lyn sakat ummi..kononnya ummi bersalin dulu dari dia..ngee~

Ummi pun post la ucapan tahniah pada fb bonda lyn...rata2 kawan ramai xtau lagi...jadi sorg2 dok tanye ummi.."tul ke lyn dah bersalin"???ummi jawab..yer..dia da bersalin..ptg td kt Serdang...huhuhu...sume terkejut...hihihi...lyn2...pape pun jaga diri ye...jaga baby leklok..





Thursday, August 12, 2010

Dah 33 minggu rupanya...


Sekejap betul masa berlalu...rasenya mcm br je ummi ngandungkan syg...tup2 dah masuk 33 minggu dah...kalau kire2,tinggal 7 minggu je lg syg dok dlm rahim ummi ni...huhuh...perasaan ummi bercampur-baur tau..seronok (sbb nk tgk wajah comel yg sentiasa kick2 dlm rahim ummi)..berdebar (sbb ni 1st time ummi nk bersalin)...huhuhu..tp pape pun..ummi xnk pk yg bkn2...janji, sampai mase...ummi redah je..ummi redha...


Jadi...ummi sebagai persiapan utk menyambut kedatangan syg dlm idup ummi dan abi...kami dah beli segala2nya bg memenuhi kelengkapan barang2 syg...tgl tgu syg je...tp..ummi arap sgt2...syg kua la pas raye yer???jgn kua mase pg raya atau seminggu raya...huhuhu...kesian kt ummi ngan abi...tp,kalau syg nk kua gak..ummi redha je...hikhikhik :p


Kedudukan anak ummi pd minggu ni mcm gambar rajah di bawah ni:

Ni pulak sedikit sebanyak keterangan mengenai usia kehamilan ummi pada minggu ni berdasarkan website : www.kedokteran.info/tahap-perkembangan-kehamilan-trimester-ketiga.html



Ok, ni pulak perkembangan syg semasa dlm minggu ke 33 ni:

Umur syg 31 minggu sekarang. Panjang pulak kemungkinan mencecah 41 sampai 42 cm dan berat badan anak ummi 1,9 sampai 2 kg...huhuhu..last check berat syg da terlebih dr umur ni...huhuuh ..(2.38kg)..mcmane la tu ek?huhuuh...Tulang pulak sudah mengeras dan tendangan anak ummi semakin kuat. Tinggal 7 minggu je lagi...huhuh...

Tulang-tulang anak ummi semakin mengeras dan bergabung menjadi satu sehingga memudahkan janin untuk bergerak dan memasuki saluran ketika dilahirkan nanti (panggul). "Patut la ummi skrg ni kerap rase syg tendang2 ummi..nk2 kt dkt dada ummi nih..." Tulang ini belum berfungsi (bergabung) secara sempurna sampai saat remaja nanti, karena itulah tulang dapat tetap tumbuh seperti layaknya jaringan otak. Mata janin sudah dapat mengenali cahaya dengan berkonstriksi dan berdilatasi ketika terpapar oleh cahaya. Perkembangan paru janin hampir sempurna dengan lemak tubuh yang terus berakumulasi di bawah kulitnya untuk perlindungan dan menjaga kehangatan janin. Berat badan janin akan meningkat drastis dalam beberapa minggu terakhir sebelum dilahirkan.


Cairan ketuban mencapai level terbanyak pada trimester ini dan akan memiliki jumlah yang tetap sampai saat melahirkan tiba. Sejak minggu ini janin umumnya berada pada presentasi kepala, yaitu posisi cephalic atau posisi kepala di bawah. Namun apabila Ibu tidak mendapatkan posisi janin seperti ini di dalam rahim, masih ada waktu untuk janin berubah posisi. Umumnya dokter menganjurkan posisi tertentu agar janin memutar posisinya. Apabila janin tetap berada pada posisi sungsang di saat akan melahirkan natinya, dokter Ibu dapat merekomendasikan operasi sesar.

Ni pulak perubahan pada Ibu :

Pengukuran dari simfisis Ibu saat ini mencapai 33 cm dengan pengukuran dari pusat ke rahim mencapai 13 cm. Semakin besar rahim Ibu akan mempermudah terjadinya heartburn. Makanlah dalam jumlah kecil namun sering (6x/hari) dan pertahankan posisi tegak setelah makan dapat mengurangi gejala heartburn.

Terdapat beberapa pilihan untuk mengurangi nyeri di kala melahirkan nanti, diantaranya adalah teknik bernapas seperti yang diajarkan di kelas Lamaze, obat pereda rasa nyeri melalui suntikan, dan bius epidural. Obat untuk meredakan rasa nyeri akan diberikan oleh dokter sesuai dengan indikasi.




Monday, August 9, 2010

Set Barangan Bayi


Ari ni ummi nk says thanks a lot kt kawan ummi...kak noi..sebab dia bg hamper barangan johnson & johnson...alhamdulillah..rezki anak ummi la nmpk gaya...hihii...

Ni la..brg2 yg aunty noi bg kt ummi...lengkap kan?besar2 pulak tu..huhuh...leh wat stok sampai ujung tahun..hikhik...

Thanks a lot kak...terasa mcm da nk bersalin da bile nengok set hamper akak bg nih..huhuhu..




Friday, August 6, 2010

Permata hati yg bakal menghiasi dunia ummi...

Syukur alhamdulillah ummi panjatkan kepada Yang Esa kerana menganugerahkan si kecil yg sedang menghuni di rahimku ini...sudah 32 minggu (8bulan). Mlm td, 05.08.2010 (Khamis)..ummi dgn abi gi klinik Jamaeton..sbb nk scan anak ummi ni...pe la perkembangan terbaru anak ummi...hhihi..ummi x bese gi klinik ni...jd ummi sms kwn ummi..aunty kasha tuk tanye arah jalan ke klinik ni...hihi...aleh2..ntah mcmane..salah masuk simpang..leh tersesat sampai ke pasar borong Selangor..hukhukhuk..pas tu, ingat nk call la balik kawan ummi tu...tp kedit ummi lak x cukup..pas tu, cpt2 ummi call bonda lyn...hihihi..mule2 takut dia da tdo..tp mujur bonda lyn angkat..ummi pun tanye la direction...pas 2, bonda lyn pas kt suami dia...pas 2,ummi pun pas la kt abi..hihiih..

Setelah mencari,baru la ummi jumpe klinik tu..hihi..rupe2nya terlepas simpang...hihi..patut terlajak...pape pun, sampai2 je ummi terus g kt kaunter...ckp dgn org tu..nk scan baby...hihi..ummi wat la...lame gak la tgu giliran..dlm kul 10 lebih..baru dpt giliran utk jumpe doktor...





Dan..inilah hasil scan yg ummi dan abi dpt tgk...alhamdulillah...doktor ckp..anak ummi ni membesar mengikut umur minggu...so,due date pun insyaAllah..xlari...paling awal,ummi mungkin bersalin 3 mgu awal dr tarikh due...pape pun syg...arap2 kua la pas raye ye..bg ummi makan rendang nenek dulu..hihihi...syg anak ummi ni semangat...berat da 2.38kg tuk minggu ke-32...hmm...agak2 syg besar lg ke?tp..jgn besar sgt tau...cian ummi nanti nk teran...ihhihihi...

Friday, July 23, 2010

Perkembangan pada minggu ke - 30



Bayi makin membesar, jadi ruang pada rahim semakin sempit dan bayi akan berkurangan dari segi gerakannya...


Mungkin, mcm ni la kedudukan syg dlm rahim ummi...

Wednesday, July 21, 2010

Apartment A-5-16

Bulan ni genap sebulan ummi dgn abi pindah di rumah baru ni..alhamdulillah,biarpun tinggi tingkat yg perlu ummi naiki...sekurang2nya ummi bersyukur..kerana diberi rezki dariNya utk memiliki rumah sendiri...xperlu susah2 nk menyewa dah..

ni pintu nk ke ruang balkoni...hihiih...


Ermm...ummi dgn abi pindah brg ke rumah ni skit2..al-maklum la..ummi ni x daya nk angkat brg berat2..jd yg ringan2 je la ummi mampu nk tlg abi angkat..cian kt abi..angkat sorang2...kadang2 ummi kesian sgt,ummi turun gak la 2x nek turun tangga sbb nk bg brg2 cpt loading dlm umh kita...hhuhuhu...



Abi ngah sibuk dgn pencuci lantai DAIA...hihiih...sori la syg,ayg xdpt nk tlg...bahaya tuk kesihatan kami berdua...tlg tgk je la...jwbnya...huhuh





Bermula dr mengecat...tampal dinding2 yg berlubang2..sampai la dah jd mcm skg ni..kami berdua susah senang buat same2...eh,lupe lak..syg pun ada..hihihi...




ni pulak dr pandangan hadapan,pintu masuk rumah...hihi...gambor ni amik dr view dapur...hihiih




Kalau x silap ummi, start dok umah ni pd 26/6/2010 (Sabtu)..tp ummi x tdo sgt lg mase ni..sbb abi keje mlm..jd bile malam je ummi tdo umah nenek...hehhee...bkn pe,ummi xbese lg dgn umh br...hikhikhik...betul2 ummi tdo kt umh ni,kalau xsilap seminggu pas tu..tu pun sbb abi dah ada..hihih...ummi pun nk ada teman..bkn syg je tau.. :)





















Tuesday, July 20, 2010

29 minggu 5 hari...





Hari ni merupakan minggu ke 29 + 5 hari ummi mengandungkan anak ummi ni...alhamdulillah,xde pape yg membuatkan ummi rase lelah atau pe saje...cume ummi kerap rase lenguh dibahagian tulang rusuk ummi ni...mungkin,anak ummi da makin membesar...da mule mengambil ruang2 dlm setiap inci rahim ummi...xpe syg..ummi redha...janji anak ummi ni bile dah dilahirkan menjadi anak yg soleh...dgr kata org tua...xbyk karenah dan patuh pada ajaranNya...amin~




Jadi...minggu ke 29 ni xbyk sgt perubahan yg ketara ummi alami...perut pun xbape besar sgt...sedang2 molek gtu..hihiihh...cume ini artikel yg ummi dpt share kt cni :



* Apa yg terjadi pd anak ummi minggu ni:



- berat janin kini sudah mencapai 1.15kg dan panjang tubuhnya kira2 mencapai 37cm..otot2nya dan parunya terus berkembang mematangkan diri, tengkorak kepala juga bertambah besar sebagai persiapan untuk berkembangnya otak yg terus terjadi...

- Untuk memenuhi kebutuhan nutrisinya, Anda harus banyak mengasup protein, vitamin C, asam folat dan zat besi. Dan karena tulang-belulangnya banyak membutuhkan kalsium, ermm...nmpk gaya ummi kene rajin meminum Anmum Materna, atau memakan keju, yogurt atau jus yang diperkaya vitamin.

Di trimester ini, sekitar 250 milligram kalsium akan diserap oleh tulang-tulang janin setiap harinya.




* Apa pulak perubahan pd diri ummi???


- Janin skrg sgt aktif...pada saat ini mungkin jururawat @ doktor akan mule meminta anda mengira pergerakan janin dalam sehari...seperti menendang...dan sebagainya..


- Keluhan-keluhan seperti sembelit dan ‘heartburn’ mungkin akan muncul lagi saat ini. Pada beberapa ibu hamil, ada juga yang mengalami gangguan seperti wasir. Ini terjadi karena (sebab pengaruh hormon) pembuluh darah di sektar anus melemah. Ini gangguan yang umum terjadi dan biasanya akan hilang setelah ibu hamil melahirkan. Jika terasa gatal atau sakit, cobalah kompres dingin, atau konsultasikan dengan dokter kandungan Anda. Untuk mencegah sembelit, makanlah makanan yang kaya serat, cukup minum air dan olahraga teratur.


Beberapa ibu hamil mungkin mengalami juga ‘supine hypotensive syndrome’ atau ‘sindroma terlentang'. Ini keluhan pusing yang muncul ketika Anda mengubah posisi saat tidur terlentang. Tekanan pada jantung menyebabkan perubahan tekanan darah. Cobalah Anda tidur menyamping daripada terlentang, dan bangunlah dengan perlahan (tidak tiba-tiba).






Set Tilam Kekabu + Sarung...

Alhamdulillah,ni merupakan brg kedua ummi beli kt online...mula2 rase takut jugak..ye la,kot2 kene tipu..tp ummi tawakal..tgk2 pd owner blog...jd ummi rase yakin..Ummi pun amik keputusan utk beli set tilam kekabu utk anak ummi ni...hiihi...dgn harapan syg selesa bile syg da keluar dr rahim ummi ni...xlame dah syg tau...ummi kire2...huhu...ada lg 10mgu je...hukhukhuk...perasaan ummi? Excited+Nervous+Takut...sume ada....tp ummi xnk pk yg burok2..ummi tau syg nanti kua..mesti comey..hikhihkihik..








K la...ummi sertakan gambar set tilam kekabu yg ummi beli online kt intanbabybutik...hihii..thanks kak ziela...balance rm2 tu nanti ana pk2 ek..either nk beli barut baby atau mcmane..hihhi..pape pun,ummi happy sgt2...actually set tilam ni dah lame ummi dpt...tp ummi lupe nk update dlm blog...huhuh...al-maklumlah sejak pindah umah ni...x berkesempatan nk update..ari ni br teringat nk update....ihihi





















Monday, July 12, 2010

28 minggu 4 hari...

Sekejap betul masa berlalu..sedar x sedar dah masuk 7bln 4hari dah ummi mengandungkan anak ummi ni...alhamdulillah.. Sepanjang ummi mengandung ni..ummi xde mengalami pape masalah yg besar...

Sabtu lepas, ummi dgn abi gi kelas antenatal di Hospital Pantai Medical, Cheras..ummi dpt tau pun dr kawan ummi...Nuruliza,dia la yg gi tau...so,ummi nk ucapkan terima kasih byk2 kt dia sbb bgtau pasal kelas ni..Byk yg ummi pelajari ttg kelas ni...

Kelas dibahagi kepada 5 sesi..sesi pertama mengenai proses sewaktu bersalin dan di dalam bilik bersalin...kelas kedua mengenai penyusuan bayi, sesi ketiga mengenai stem cell iaitu mengenai kepentingan penyimpanan darah dari tali pusat...keempat mengenai cara2 untuk mandikan bayi..dan yg terakhir mengenai pemakanan yg patut diamalkan sewaktu pregnancy..

K la..berbalik pd keadaan ummi pd minggu ni...ok? Ummi mcm bese,xde pape yg berubah pd ummi..cume perut ummi je semakin bolat...hihihi...sabtu lepas gak lps kelas tu,ummi g carrefour dgn abi..carikk buah cempedak..tibe2 rase nk makan cempedak goreng..hihii..alhamdulillah,ada rezki kita syg...dpt ummi buah cempedak tu..then,ummi g umah atok dgn nenek syg..goreng cempedak tu kt sane..dpt mkn ramai2..alhamdulillah...rezki di kongsi bersama..br nikmat..

Pas tu,ummi nk g solat magrib..kebetulan da kul 7.30ptg..then ummi nk buang aie kecil..tiba2 ummi nmpk ada lendir jernih + darah idup..melekat kt panties ummi...mujur x byk..ummi tanye kt nenek..nenek kata xde pape..so ummi pun x g klinik..

Tp..ari ni..isnin (12.07.2010) hati ummi x bape sedap bile teringatkan ttg darah tu..jd ummi tanye pd kawan2 ummi..samada perlu atau tidak ummi pergi ke klinik utk tanye pd doktor..kawan ummi,auntie lyn temankan ummi g ke Klinik Suzana...alhamdulillah..setelah menceritakan pe yg ummi sebut seperti di atas tu..doktor pun terus scan syg...takut2 kalau uri ke bawah..syukur sgt2...syg xde pape...cume tu la,doktor ckp serviks ummi mungkin terluka sedikit..sbb tu kua darah...huhu..permukaan dinding dia jadi lembut bile mengandung...huhuuh..malunya ummi...secara x langsung..semasa scan syg..doktor ckp...dah nmpk jantina syg...

Nk tau doktor kata pe?Doktor kata da nmpk "penyu"...hikhikhik..aunty lyn pun nmpk syg punye "bebird" tau..hihiih...syg ni x malu tau..hiihih....alhamdulillah,mmg betul naluri ummi...syg ni boy...ummi sms abi...ckp pasal syg...abi teka boy...hihi...ummi pun jawab la..betul...ummi pun cite kt abi..punye suke abi tau..dia kata ada "geng nk g mancing"...huaaa...syg nk ikut abi g mancing ke? Cian kt ummi tau..nanti...hihiih...pape pun..ummi happy sgt ari ni...kedudukan syg pun da normal...xmcm sebelum ni..ummi arap syg jgn beralih lg yer???

Syg sgt kt anak ummi ni....mmuah ^_^

Thursday, June 24, 2010

Persiapan barang2 baby...

Alhamdulillah...minggu ni da masuk 26w ummi mengandungkan anak ummi...dan xsabar rasenya utk ummi melihat wajah comel anak ummi yg bakal menghiasi dan melengkapi kehidupan ummi dan abi...

Xada apa yg dpt ummi gambarkan sekarang ini melainkan kegembiraan ummi apabila bakal menimang kehadiran syg...bertuah sgt hidup ummi tau...hikhikhik..

Jadi,ummi pun dah mule sediakan beberapa barang utk syg nanti...ni salah satu yg ummi dapat sediakan untuk bulan ni..al-maklum la,gaji ummi ni bukannya banyak sgt...jadi ummi beli la yang mana ummi rasekan termampu dahulu...

Ummi surf internet..then terjumpe blog ni http://intanbabybutik.blogspot.com..dan ummi berkenan dgn set tilam kabu dia..jd..ummi pun tempah...insyaAllah,dpt gaji ni ummi beli tuk sayang...ummi pd asalnya nk sarung warna ijau ni...tp stok dah abis...jadi ummi pilih warna coklat...xpelah ek???hihiih...kurang2 same dgn warna umah kita...hihiih...

yg ni cute sgt...tp syg,dah xde stok...huaaaa....comey sgt...ada lady bird...

yg ni pun ummi berkenan...aleh2 last minit ada org dah beli..huaa...cian ummi tau...

sudahnya...ummi pilih yg ni je utk syg...xpe kan?comel jugak...hihihi...khas utk anak ummi..

Tuesday, June 22, 2010

26 minggu

Sedar x sedar dah nak masuk 26 minggu ummi kandungkan sayang...terase cepat sgt masa berlalu...sama la jugak dgn usia perkahwinan ummi dan abi yg da pun mencecah ke 7bulan..alhamdulillah...

Anak ummi pun dah semakin aktif dalam rahim...pantang ummi mengiring skit...syg bergerak..seakan2 menggeletek ummi..hikhikhik..kadang2 ummi gelak sorang2..syg2..pe la syg wat dlm tu kan?Ummi pun tertanya2...anak ummi ni jantina apa?Kawan2 ummi sume dah bertanya,syg ni boy ke gurl...tp ramai meneka boy...termasuk la nenek syg...hihii...xtau la ummi nk ckp...pe yg ummi leh harapkan...ummi xkisah...janji anak ummi sihat..sempurna..itu yg paling penting...

Cuma tu la...yg ummi perasan,ummi da xdpt nk tdo lena mcm dulu2 lg...hihih..mungkin disebabkan anak ummi yg kian membesar...ummi da mula merasakan xberapa selesa bila ummi tdo..kadang2 mengiring ke kiri..kadang2 ke kanan..sampai la keesokkan hari...huhuh..bangun2 je...anak ummi ni...dah bangun dulu...kick2 perut ummi...sempat jugak la ummi wat kiraan..alhamdulillah,hampir 6x syg gerak...kuat dan aktif tul anak ummi ni...xpe2...kurang2 ummi tau anak ummi sihat..alhamdulillah..

Tgk la..ujung minggu ni ke,ummi akan ajak abi gi klinik..nk scan jantina anak ummi ni..syg anak ummi jgn kepit2 ye syg..bg ummi dgn abi tgk jantina syg tau...hihihi..rase rindu nk tgk gelagat anak ummi ni mase scan...arap2 dpt la tau...please ye syg???anak ummi baikkan???syg ummi dgn abi kan?janji jgn kepit2 tau...hikhikhik...syg2...comey je ummi tgk..

Kadang2 ummi terpikir...begitu sygnya ummi pada anak ummi dlm perut ni...ni br dalam perut..sok2 dah kuar...xtau la kan..mesti bertambah2 sayang...mcm tu jugak la dgn abi tau..hiihi..mgu ni abi shift malam..ummi lak rase bosan sorang2 kt umah...ummi tdo umah atok dan nenek syg...ada jugak la teman nk berborak2..hihihi...ahad lepas dah ummi tdo umah nenek syg,ummi xberapa sihat...ummi sakit2 badan...nk demam...pas tu..ummi makan epal ijau dlm peti ais...xlame tu..tekak ummi terase loya...huhuh..akhirnya ummi termuntah di sinki dapur...astagfirullah..ummi x daya sgt mase tu...ummi mtk abi belikan air oren twister utk ummi...alhamdulillah..pas da muntah tu..br badan ummi terasa ringan..tekak pun ok...cume tu la..pening xtahan sgt2...

Ummi gagahkan diri utk menjamah nasi...ummi tgk di atas meja ada lauk ikan masak kicap...ummi makan jugak...sbb risaukan anak ummi dalam rahim ni...ummi sakit xpe..jgn syg yg sakit...janji makanan sampai kt syg..huhuhu...br ummi sedar pengorbanan seorang ibu...huhuh...menyesal ummi dulu byk sakitkan hati nenek...huhuh...tibe2 rasa sayu...nk nangis...huhu...xpe2..lupakan kisah ummi tu..

Alhamdulillah..ari ni ummi da semakin pulih..cume pening skit2 je...arap2 syg pun mcm tu...

Tuesday, June 15, 2010

Perkembangan Minggu ke-25

Minggu 25

Bayi

Sel-sel otak pada bayi terus berkembang dan menjadi semakin kompleks. Tulangnya juga semakin keras. Kini, bayi semakin sktif belajar bernafas, menyedut dan keluarkan kembali cecair amniotik yang wujud di sekitarnya mereka. Sekiranya bayi tertelan terlalu banyak cecair tersebut, dia boleh tersedu.

Anda

Memasuki minggu ini, pelbagai perasaan akan timbul. Takut, gembira, gementar, suka, risau dan segala jenis macam rasa akan timbul. Jangan terlalu banyak berfikir. Cuba tenangkan diri dengan membanyakkan bacaan tentang kehamilan.

Wednesday, June 9, 2010

Jatuh tangga...

Ari ni nk cerita pasal kejadian isnin lepas (bersamaan 01 Jun 2010) ...huhuh..ummi mimpi ngeri sgt2...xtau la nape..sejak mengandung ni..ummi kerap sgt mimpi yg pelik2...tp mlm td paling ngeri...huhuuh...da mcm cite zombi pun ada...hukhukhuk..

Dlm mimpi ummi tu..ummi mimpi...yg ada sekumpulan manusia ni dah dirasuk syaitan @ hantu..dorang nk sesatkan manusia...jd ummi dalam kelompok yg masih belum dirasuk..dlm mimpi ni gak...ummi mcm byk sgt bace ayat2 suci al-quran...yg ummi ingat ummi bace ayat kursi...

Then,pas 2...ummi terus terjaga dr mimpi tu...huhuhu....bangun2 dah kul 6.40pg...ummi rase letih sgt nk bgn tdo..jd ummi pun leh lelap jap..huhuh..bangun2 dah kul 7.10pg..pe lg..kelam-kabut ummi dibuatnya..mase ummi nk turun tangga umah lak..ummi leh terjatuh...ingatkan ummi dah cecah ke lantai..rupe2nya ter'skip' dua anak tangga...huuhuh...ummi terjatuh..

Ummi da risau da mase ni...ummi jatuh dgn gaya mcm org pas score kan bola sepak..huhu...akibatnya..kepala lutut ummi bengkak..pas ummi jatuh tu..syg ummi ni bergerak byk kali...kesian anak ummi..mesi terkejutkan?mintak maaf sgt2 syg..disebabkan kecuaian ummi..syg terkejut...tp ummi bernasib baek...mujur syg xde pape...

Ummi risau...jadi ummi mintak pendapat kawan2 ummi dalam Fb.. 'Hospital Bersalin' perlu atau x..ummi nk ke klinik utk scan syg...kebanyakkannya suruh g..takut2 sayang ada pape..sebab terhentak...jadi..ummi pun kua gi Klinik Suzana dlm kul 12 tghr dari pejabat ummi...then..dalam 12.30 ummi sampai...seterusnya dpt giliran dlm 5minit pas tu..ummi pun cite kat Doktor tu...yg ummi terjatuh..huhuhu..doktor tu cakap.."macamane leh tejatoh ni"hhuh....xpe2...g baring..

Kemudian,ummi pun baring...doktor scan...lega hati ummi...tgk buah hati ummi ni tgh nyenyak tdo...jantung syg pun berdegup normal je...huhuhu...baru xsusah hati ummi ni...xpelah,ummi sakit xpe...janji syg sihat...cuma tu la...doktor cakap,syg dlm keadaan songsang...tp xpe..doktor ckp..syg akan pusing balik...Syg...pusing ye...jgn xpusing...ummi selalu doa padaNya..minta kedudukan syg dikembalikan pada kedudukan yg normal..amin..

Friday, May 21, 2010

Mengidam buah delima...

Ari ni ummi nk cite pasal keinginan ummi nk makan buah delima...huhuh...ummi nk kata suke sgt buah ni xjugak...tp ntah nape sejak ngandung teringin lak...nk2 sejak tau khasiat buah delima kalau ummi praktikkan makan dgn kerap... Kulit baby akan jd putih merah bak warna delima...kemudian dia leh menambah darah bg sape2 yg ada masalah Hb mase pregnant...dan mcm2 lg laa...

So..lame gak la ummi dgn abi mencari buah ni..kadang2 kesian kt abi,tp abi layankan jugak keinginan ummi tu...pergi Jaya Jusco...NSK...Carrefour...Tesco...sume xjumpe...sampai ari Selasa ari tu..kawan ummi dalam facebook group Hospital Bersalin..Fida jamat....dia ckp sebiji harga Rm5.90....thanks sgt2 kt kwn ummi ni..sbb pasal dia la abi dpt belikan ummi buah delima yg ummi idam2kan tu...

ni la buah delima yg abi beli kat sogo tuk ummi...

Ummi pun sms abi, ckp dgn abi...kt SOGO ada jual buah delima...g la beli..mane tau rezki baby..leh dpt ummi makan...pd mulanya abi nk g lambat skit...sbb abi mase tu ngah mengecat..tp,disebabkan abi sygkan ummi dan syg ummi dlm perot ni..abi pun g...cian abi.. Abi sampai je SOGO,terus abi sms ummi...ada buah delima ni sebakul...huhhu...bunyi mcm perli ummi..hukhukhuk...balik keje tu ummi makan buah delima tu terus...ummi xtau pulak xleh makan biji dia...tp dah teringin sgt2...ummi kunyah ngan telan dgn biji2 dia...

gmbr ni ummi ambil sebelum ummi makan...huhuhu..

Apa2pun, terima kasih sgt kt abi sbb sudi belikan ummi buah delima tu...keesokkannya 19.05.2010 (Rabu) ummi check up kt Klinik Kesihatan, Balakong...cek Hb ummi...da naek...11.9..bln lepas 10.5...yeay~Ummi suke sgt2...alhamdulillah...pas tu,check heartbeat syg...sumenya ok...

Friday, May 14, 2010

20 minggu...

Pejam celik pejam celik...dah masuk 20mgu aku pregnant..xsangka,mase berlalu begitu pantas skali...hmm,anak ummi ni pun da semakin aktif...sampai bonjol2 perut ummi syg gerak2...hihihi...yg papanya pulak,nk jugak pegang...tp,bila pegang...baby cpt2 ilang...hihiih...syg anak ummi ni..main2 dgn papa yer...hikhikhik..

Minggu ni xbyk la perubahan yg ummi rase, cume tu la..anak ummi ni makin aktif...jap2 kalau ummi menyembang...mesti anak ummi ni kick...hiihih..tp kick2 manje je la..sesekali ummi terkejut jugak syg ummi ni kick...

Rase2nya ummi nk scan la mlm ni,anak pe la ummi ni..boy ke gurl ke...hiiihhi...sbb,ummi pun nk tau sgt2..bkn pe,ummi asik mimpi dpt anak gurl je...huhu...yg papanya dok ckp anak boy..mane2 pun ummi xkisah...janji anak ummi sihat...

Ni,perkembangan bg usia kehamilan 20 mgu:


Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.

*petikan dr : http://www.mengandung.com/newsletter/mynewsletter-feb2006.html


Friday, May 7, 2010

Mengecat rumah apartment....

Ermmm...saje2 je nk tulis kt blog ni..kebetulan rase nk meng'update' so ummi pun post la...hiihih..abi mms td...dia dah start cat warna dark coklat kt area ruang tamu dgn dpn bilik air...ni la bakal rumah KITA...sblm tu,ubahsuai warna dinding dulu..sbb b4 this warna umah ni sakit mata sgt2...kalau xcaye,cube korang tgk kt bahagian dapur tu...ada ke dorang cat warna ijau???adeh2...xleh blah tul laa...

ni bahagian ruang tamu..actually,xsiap cat lg...br siap cat bahagian dark coklat...nanti kalau da siap..ummi akan update lg k...

ni lak dpn tandas dgn bilik tengah...

Rindu...

Ntah kenapa tiba2 rase rindu mase tgh sibuk2 dgn persiapan mase nk kawin dolu2...hihihi...la ni tgh ujan kt opis...so,mood pun ala2 mendung..hiiih...pape pun,ummi bersyukur ke hadrat Illahi kerana majlis pernikahan ummi dan abi pada 21-22.11.2009 yg lalu berjalan seperti yg kami rancangkan..alhamdulillah..mcm2 dugaan yg ummi lalui sblm ummi bergelar 'isteri'....bersyukur,kini u mmi bergelar isteri kepada Norazli Usop...huhuhu...tp,yg peliknya ummi xnangis lak mase nih..hohoho...

berdebar tgu saat abi lafaz akad nikah..sempat lg menyengeh2...hihiih

Abi ngah jwb soklan Imam Hj. Rais..

Rase syahdu mule menyelubungi diri pabila serahan tanggungjawab abah bace pada abang...huhuuh...br rase touching...tp xnangis lg mase tu...tp..bile part mak ummi yg bace...nk2 ayat dia lak seakan2 mcm ni "anakanda,kini anakanda bukan lagi di bawah jagaan bonda..bonda harap pandai2lah anakanda menjaga maruah diri..suami..dan keluarga.."huaaa...sedey sgt mase ni....huhu..berjurai2 air mata tau...mak ummi pun same...mmg touching sgt...hukhukhuk..

mase ni mmg sedey sgt2..

gmbr ni diambil selepas majlis berinai..malam 21.11.2009 (Sabtu)

X lupa pada kedua org tuaku yg selama ini byk membantu...sabar dgn karenah aku..huhu..akhirnya kawin jugak anakmu ini..hikhikhik...terima kasih mak,abah...ayun..adik2...dan sdara-mara yg mane tlg tu...xlupe pd tukang masak...cik mah,cik nah...cik opek dan mane2 la yg sediakan menu makan beradap ari tu..mmg terbaik lah~

punye sedap makan,xsedar org amik gmbr...hihihi

Majlis sanding ummi pada asalnya nk pukul 1.30ptg...tp disebabkan ujan renyai skit..so lewat skit dlm 1.40ptg mcm tu...cewah...ummi pun berjalan dgn controlnya...hikhihkik..al-maklumlah..raja sehari...berdebar gak la...hiihih...tgk abi berbaju songket...dah ala2 pendekar...hikhikhik.. Pas tu...acara makan beradap..lewa skit...sbb mase tu makanan xsampai lagi..xtau nape..tp aku xkisah pun...lebeh kurang kul 4 mcm tu,majlis pun tamat...then aku tukar baju dgn hubby tuk amik gmbr outdoor...kt Putrajaya...yg kelakarnya mamat Pakistan mane ntah amik gmbr dgn kitorg...ahai...da mcm artis lak..layan je laa... K la..kt cni aku selitkan beberapa gmbr tuk tatapan korang...

gmbr ni diambil dihadapan Mahkamah kt Putrajaya...huuhhu...malu tul..


Thursday, May 6, 2010

Minggu ke-19 genap usia kehamilanku kini...

Alhamdulillah,ummi xsangka..ari ni dah genap 19 minggu ummi hamilkan anak ummi..xbanyak yg ummi nk cite di sini...cuma,ummi da mula rasakan yg anak ummi ni da bergerak...sekali-skala terkejut juga ummi dibuatnya...terasa mcm ada mende yg melibas dlm perut ummi ni...slow je..agaknya,itu la yg org katakan...bayi da mule menendang2...walau apapun,ummi bersyukur...anak ummi ni sihat dlm rahim ummi..xsabar ummi nk tgk anak ummi ni...hihihi,bo'boy' ke ge'gurl'...tp,sebut pasal gegurl ni...ummi nk cite,mlm td ummi leh mimpi ummi dpt anak kembar gegurl tau...kelakar bile ummi bgn pagi...huhhu..masuk ni, da 2x ummi mimpi dpt anak gurl tau!hihihi...kalau kali ketiga..xtau la pe sebenarnya jantina anak ummi ni...yg abi ckp,boy...ikut la kan,janji anak ummi sihat..sempurna,dan yg paling utama...dgr kata ummi dgn abi...

Untuk pengetahuan semua,ummi dapat panggilan dari nenek dua hari lepas...ummi dapat temuduga untuk jawatan PEREKA di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam..perasaan ummi pada waktu tu..terkejut..gembira,dan xtau nk ckp pe...hukhukhuk,walhal baru dpt temuduga..lum dpt kerja lg...tp,bg ummi itu da cukup menggembirakan ummi..

Wahh..nenek pun,bercerita dgn excitednya..ummi kene g temuduga tu pada 12.05.2010(Rabu) dkt sebelah Mines...ummi dikehendaki melukis..sebab,jawatan yg ummi mintak ni bawah klasifikasi 'bakat'..so,ummi kene melukis...

Dia ada dua sesi...sesi 1 ummi kene melukis,di mana mereka akan sediakan barang di atas meja..then ummi kene lukis..menggunakan pensil 2B..6B dan pe ntah...tp yg pastinya..sume ada 'B'...hihihi...sesi 2 lak,ummi diberi lukisan kasar...then ummi kene lukis balik dgn menggunakan kreativiti ummi tanpa mengubah idea asal lukisan tersebut..

Sebenarnya,ummi ni ada rase takut gak..al-maklum laa..ummi da lame xmelukis2 ni...last pun mase ummi belajar diploma dulu.la ni mmg xmelukis lgsg daa...ahahaha...pada muka ummi...cuak~

So,nenek pun ckp...suh ummi g temuduga tu..mane tau rezki anak ummi ni kan?insyaAllah,dpt la keje tu...huhuuh..arap2 la kan?Sebab,ummi pun dah xleh nk tgu kerja kt tmpt ummi ni...mcm2..pening dibuatnya...

Pape pun,weekend ni ummi nk try melukis balik...nk wat persediaan bagi temuduga minggu depan...Ya Allah,KAU permudahkanlah segala urusanku...di dunia dan akhirat...amin~

Monday, April 26, 2010

Pengat Pisang...

hihiih...smlm besday hubby ke-33...so,sempena besday hubby...ummi pun kua g jalan TAR dgn mak ummi dgn mak sdara ummi..kebetulan kua...teman mak2 shopping..ummi pun xketinggalan tuk membeli sepasang dua kain pasang utk mak mertua ummi di Lipis...ummi beli warna ijau dgn oren...


ni kain pasang tuk mak mertua ummi...warna ijau tua..

lg satu warna oren..sbb kakak ipar kawin nanti color tema oren...huhuuh...tp sygnya,xleh nk join coz mase tu ummi tgh tgu mase je nk bersalin..jd,ummi belikan la kain ni tuk mak mertua ummi pakai mase kak nor kawin nanti..


ermm..mase pilih2 kain tu..ummi pun da mcm konsultan pada mak dan makcik ummi...ummi tunjuk la bape kain yg ummi rasekan..agak cantik kalau dorang pakai...pas tu,xsangka,dorang beli kain yg ummi pilihkan...hihihi..mata ummi sejak pregnant ni mcm nk tgk mende cantik je...hihihi..akak jual kain tu leh ckp..."adik xnk beli pape ke"?pas tu..ummi pun menjawab "xpelah...sy beli bkn sy leh pakai pun...raye pun x" pas tu..akak tu mcm tercenggang...nape lak dik?sy nk bersalin bulan 9 ni...pas raya...akak tu ckp,laa....ingat anak dara lagi..xnmpk pun mcm org pregnant???huhuuh...terkejut berok aku dgr....xsangka..dah mengandung mcm ni pun org ingat ummi ni bujang lagi...hihihi...

k la...lupekan soal membeli kain pasang tu...pas tu,ummi pun singgah ke sogo..sbb nk mencari hadiah yg sesuai utk hubbyku...hihi...dia keje malam..so,pagi tu...dia ada kt umah...xikut pun ummi g jalan...mulenya dia nk p mengecat umah apartment kitorang...pas tu..ummi ckp,xpayah la...g pun,ari ni kan besday abg...abg "direhatkan"...hikhikhik...ok..sambung lek..ummi pun g tingkat 2...ummi tgk ada sale baju2 laki kt ctu...tanpa membuang mase..ummi pun membelek2 baju yg ada...then,ummi tertarik t-shirt ijau muda...kebetulan,hubby mmg xde lagi bj warna tu..ummi pun beli..pas tu,gi ke depan lagi...tup..tup...jumpe t-shirt warna merah...ahaha,skali dua beli..xpelah..bkn slalu pun...so,dgn hati yg girang...ummi pun membayar di kaunter...

lame gak la ummi kua smlm..dr kul 10.30 sampai kul 4ptg br sampai umh mak...then xlame tu..hubby sms "xbalik lg?kata kua kejap je"...huhuhu...then ummi pun balas..."da kt umah mak pun..jap g alek...nk beli kelapa parut...sagu...dgn gula melaka"..sbb hubby teringin nk mkn "pengat pisang"...ummi pun sebenarnya xpenah wat pengat pisang ni.tp,disebabkan hubby nk mkn..kene la wat...ummi pun mendownload resipi pengat tu kt mesra.net..

k...tp,ummi xpuas hati..ummi tanye makcik..pas tu,dia pun ckp..santan tu panaskan skali dgn gula merah...gula halus dgn daun pandan...then buh sagu...dah buh sagu...last skali br buh pisang..
alek umah je...dlm kul 5ptg mcm tu..terus ummi wat...tanpa melengahkan masa,ummi pun wat mcamane yg makcik ckp tu...hihih...finally,dlm kul 5.30 mcm tu..pengat pisang pun siap...

then,dlm kul 6 lebih...ummi kejutkan hubby yg sedang lene diulit mimpi..cian,nk keje malam..tu yg kene tdo...aku pun kejutkan...bang,bangun la...pengat pisang da siap...xlame tu dia bangun..pas tu,ummi pun bg baju yg ummi beli kt sogo td...ceh2...dia pun membelek2 bj yg ummi bg tu...yg xtahan.."eh,kata x minat ijau"...nape beli t-shirt ijau?hihihi....

ni la t-shirt ijau yg ummi belikan tuk hubby ummi...hihihi...

t-shirt merah..


ummi jawab...minat ijau..tp bkn ijau yg terang...hihihi..abg suke dgn baju tu..dia ckp timer kasih yer...
then,dia pun siap2 nk g keje...coz pas maghrib dia nk p keje dah...dia rase la pengat pisang tu...dia ckp...sedap...dlm hati "alhamdulillah...jd gak pengat"...huhuh...dia suh bekalkan pengat tu..dia nk mkn kt tmpt keje...ummi pun bekalkan...

pas ni..tgu je ar..dia nk mkn pe pulak...try masak je..gambar pengat xsempat nk amik...sbb,da tapaukan hubby kt bekas dia..huhuhu..

Friday, April 9, 2010

Bahagia dengan kehidupanku...

Alhamdulillah,kini sudah genap 5bulan 4hr ummi bergelar isteri kepada suamiku...Norazli Usop..xdisangka2...cinta monyet yg ummi jalin pada 10thn yg lepas kini menjadi kisah realiti apabila ummi diijabkabulkan bersama suamiku yg tersayang...

Tidak banyak yg ingin kuceritakan di sini,cuma ummi ingin menyatakan bahawa aku bahagia dengan apa yang ummi miliki kini...dan apa yang aku harapkan,moga ia berkekalan hingga ke akhir hayat...Alhamdulillah,hari ini da 17minggu 4hr usia kandungan anak sulung ku...rasa berdebar...teruja...segala-galanya menyelimuti akal dan fikiranku...

Sebelum terlupa..kamis lepas...22.04.2010..ummi tgh tgk tv bersama suami..sambil tgk rancangan "Semanis Kurma"...tajuk Mendidik Anak Pintar...terase ingin tahu yg amat mendalam..sbb xlame lg pun nk ada anak dah...sambil2 tgk...ummi pun menyembang dgn suami...tup2...kua topik "tiang bendera"...hikhihkik...ada la yg kitorang sembangkan...tp xleh nk share kt cni..skali,baby leh menendang perot...ahahah,agaknya nk join forum ummi dgn abi dia bercakap...pape pun,seronok sgt...terase tendangan yg sekilas lalu tu...

Xsabar nk tgu anak ummi ni gerak dgn lebih aktif lagi...