Monday, April 26, 2010

Pengat Pisang...

hihiih...smlm besday hubby ke-33...so,sempena besday hubby...ummi pun kua g jalan TAR dgn mak ummi dgn mak sdara ummi..kebetulan kua...teman mak2 shopping..ummi pun xketinggalan tuk membeli sepasang dua kain pasang utk mak mertua ummi di Lipis...ummi beli warna ijau dgn oren...


ni kain pasang tuk mak mertua ummi...warna ijau tua..

lg satu warna oren..sbb kakak ipar kawin nanti color tema oren...huhuuh...tp sygnya,xleh nk join coz mase tu ummi tgh tgu mase je nk bersalin..jd,ummi belikan la kain ni tuk mak mertua ummi pakai mase kak nor kawin nanti..


ermm..mase pilih2 kain tu..ummi pun da mcm konsultan pada mak dan makcik ummi...ummi tunjuk la bape kain yg ummi rasekan..agak cantik kalau dorang pakai...pas tu,xsangka,dorang beli kain yg ummi pilihkan...hihihi..mata ummi sejak pregnant ni mcm nk tgk mende cantik je...hihihi..akak jual kain tu leh ckp..."adik xnk beli pape ke"?pas tu..ummi pun menjawab "xpelah...sy beli bkn sy leh pakai pun...raye pun x" pas tu..akak tu mcm tercenggang...nape lak dik?sy nk bersalin bulan 9 ni...pas raya...akak tu ckp,laa....ingat anak dara lagi..xnmpk pun mcm org pregnant???huhuuh...terkejut berok aku dgr....xsangka..dah mengandung mcm ni pun org ingat ummi ni bujang lagi...hihihi...

k la...lupekan soal membeli kain pasang tu...pas tu,ummi pun singgah ke sogo..sbb nk mencari hadiah yg sesuai utk hubbyku...hihi...dia keje malam..so,pagi tu...dia ada kt umah...xikut pun ummi g jalan...mulenya dia nk p mengecat umah apartment kitorang...pas tu..ummi ckp,xpayah la...g pun,ari ni kan besday abg...abg "direhatkan"...hikhikhik...ok..sambung lek..ummi pun g tingkat 2...ummi tgk ada sale baju2 laki kt ctu...tanpa membuang mase..ummi pun membelek2 baju yg ada...then,ummi tertarik t-shirt ijau muda...kebetulan,hubby mmg xde lagi bj warna tu..ummi pun beli..pas tu,gi ke depan lagi...tup..tup...jumpe t-shirt warna merah...ahaha,skali dua beli..xpelah..bkn slalu pun...so,dgn hati yg girang...ummi pun membayar di kaunter...

lame gak la ummi kua smlm..dr kul 10.30 sampai kul 4ptg br sampai umh mak...then xlame tu..hubby sms "xbalik lg?kata kua kejap je"...huhuhu...then ummi pun balas..."da kt umah mak pun..jap g alek...nk beli kelapa parut...sagu...dgn gula melaka"..sbb hubby teringin nk mkn "pengat pisang"...ummi pun sebenarnya xpenah wat pengat pisang ni.tp,disebabkan hubby nk mkn..kene la wat...ummi pun mendownload resipi pengat tu kt mesra.net..

k...tp,ummi xpuas hati..ummi tanye makcik..pas tu,dia pun ckp..santan tu panaskan skali dgn gula merah...gula halus dgn daun pandan...then buh sagu...dah buh sagu...last skali br buh pisang..
alek umah je...dlm kul 5ptg mcm tu..terus ummi wat...tanpa melengahkan masa,ummi pun wat mcamane yg makcik ckp tu...hihih...finally,dlm kul 5.30 mcm tu..pengat pisang pun siap...

then,dlm kul 6 lebih...ummi kejutkan hubby yg sedang lene diulit mimpi..cian,nk keje malam..tu yg kene tdo...aku pun kejutkan...bang,bangun la...pengat pisang da siap...xlame tu dia bangun..pas tu,ummi pun bg baju yg ummi beli kt sogo td...ceh2...dia pun membelek2 bj yg ummi bg tu...yg xtahan.."eh,kata x minat ijau"...nape beli t-shirt ijau?hihihi....

ni la t-shirt ijau yg ummi belikan tuk hubby ummi...hihihi...

t-shirt merah..


ummi jawab...minat ijau..tp bkn ijau yg terang...hihihi..abg suke dgn baju tu..dia ckp timer kasih yer...
then,dia pun siap2 nk g keje...coz pas maghrib dia nk p keje dah...dia rase la pengat pisang tu...dia ckp...sedap...dlm hati "alhamdulillah...jd gak pengat"...huhuh...dia suh bekalkan pengat tu..dia nk mkn kt tmpt keje...ummi pun bekalkan...

pas ni..tgu je ar..dia nk mkn pe pulak...try masak je..gambar pengat xsempat nk amik...sbb,da tapaukan hubby kt bekas dia..huhuhu..

Friday, April 9, 2010

Bahagia dengan kehidupanku...

Alhamdulillah,kini sudah genap 5bulan 4hr ummi bergelar isteri kepada suamiku...Norazli Usop..xdisangka2...cinta monyet yg ummi jalin pada 10thn yg lepas kini menjadi kisah realiti apabila ummi diijabkabulkan bersama suamiku yg tersayang...

Tidak banyak yg ingin kuceritakan di sini,cuma ummi ingin menyatakan bahawa aku bahagia dengan apa yang ummi miliki kini...dan apa yang aku harapkan,moga ia berkekalan hingga ke akhir hayat...Alhamdulillah,hari ini da 17minggu 4hr usia kandungan anak sulung ku...rasa berdebar...teruja...segala-galanya menyelimuti akal dan fikiranku...

Sebelum terlupa..kamis lepas...22.04.2010..ummi tgh tgk tv bersama suami..sambil tgk rancangan "Semanis Kurma"...tajuk Mendidik Anak Pintar...terase ingin tahu yg amat mendalam..sbb xlame lg pun nk ada anak dah...sambil2 tgk...ummi pun menyembang dgn suami...tup2...kua topik "tiang bendera"...hikhihkik...ada la yg kitorang sembangkan...tp xleh nk share kt cni..skali,baby leh menendang perot...ahahah,agaknya nk join forum ummi dgn abi dia bercakap...pape pun,seronok sgt...terase tendangan yg sekilas lalu tu...

Xsabar nk tgu anak ummi ni gerak dgn lebih aktif lagi...