Friday, May 21, 2010

Mengidam buah delima...

Ari ni ummi nk cite pasal keinginan ummi nk makan buah delima...huhuh...ummi nk kata suke sgt buah ni xjugak...tp ntah nape sejak ngandung teringin lak...nk2 sejak tau khasiat buah delima kalau ummi praktikkan makan dgn kerap... Kulit baby akan jd putih merah bak warna delima...kemudian dia leh menambah darah bg sape2 yg ada masalah Hb mase pregnant...dan mcm2 lg laa...

So..lame gak la ummi dgn abi mencari buah ni..kadang2 kesian kt abi,tp abi layankan jugak keinginan ummi tu...pergi Jaya Jusco...NSK...Carrefour...Tesco...sume xjumpe...sampai ari Selasa ari tu..kawan ummi dalam facebook group Hospital Bersalin..Fida jamat....dia ckp sebiji harga Rm5.90....thanks sgt2 kt kwn ummi ni..sbb pasal dia la abi dpt belikan ummi buah delima yg ummi idam2kan tu...

ni la buah delima yg abi beli kat sogo tuk ummi...

Ummi pun sms abi, ckp dgn abi...kt SOGO ada jual buah delima...g la beli..mane tau rezki baby..leh dpt ummi makan...pd mulanya abi nk g lambat skit...sbb abi mase tu ngah mengecat..tp,disebabkan abi sygkan ummi dan syg ummi dlm perot ni..abi pun g...cian abi.. Abi sampai je SOGO,terus abi sms ummi...ada buah delima ni sebakul...huhhu...bunyi mcm perli ummi..hukhukhuk...balik keje tu ummi makan buah delima tu terus...ummi xtau pulak xleh makan biji dia...tp dah teringin sgt2...ummi kunyah ngan telan dgn biji2 dia...

gmbr ni ummi ambil sebelum ummi makan...huhuhu..

Apa2pun, terima kasih sgt kt abi sbb sudi belikan ummi buah delima tu...keesokkannya 19.05.2010 (Rabu) ummi check up kt Klinik Kesihatan, Balakong...cek Hb ummi...da naek...11.9..bln lepas 10.5...yeay~Ummi suke sgt2...alhamdulillah...pas tu,check heartbeat syg...sumenya ok...

Friday, May 14, 2010

20 minggu...

Pejam celik pejam celik...dah masuk 20mgu aku pregnant..xsangka,mase berlalu begitu pantas skali...hmm,anak ummi ni pun da semakin aktif...sampai bonjol2 perut ummi syg gerak2...hihihi...yg papanya pulak,nk jugak pegang...tp,bila pegang...baby cpt2 ilang...hihiih...syg anak ummi ni..main2 dgn papa yer...hikhikhik..

Minggu ni xbyk la perubahan yg ummi rase, cume tu la..anak ummi ni makin aktif...jap2 kalau ummi menyembang...mesti anak ummi ni kick...hiihih..tp kick2 manje je la..sesekali ummi terkejut jugak syg ummi ni kick...

Rase2nya ummi nk scan la mlm ni,anak pe la ummi ni..boy ke gurl ke...hiiihhi...sbb,ummi pun nk tau sgt2..bkn pe,ummi asik mimpi dpt anak gurl je...huhu...yg papanya dok ckp anak boy..mane2 pun ummi xkisah...janji anak ummi sihat...

Ni,perkembangan bg usia kehamilan 20 mgu:


Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.

*petikan dr : http://www.mengandung.com/newsletter/mynewsletter-feb2006.html


Friday, May 7, 2010

Mengecat rumah apartment....

Ermmm...saje2 je nk tulis kt blog ni..kebetulan rase nk meng'update' so ummi pun post la...hiihih..abi mms td...dia dah start cat warna dark coklat kt area ruang tamu dgn dpn bilik air...ni la bakal rumah KITA...sblm tu,ubahsuai warna dinding dulu..sbb b4 this warna umah ni sakit mata sgt2...kalau xcaye,cube korang tgk kt bahagian dapur tu...ada ke dorang cat warna ijau???adeh2...xleh blah tul laa...

ni bahagian ruang tamu..actually,xsiap cat lg...br siap cat bahagian dark coklat...nanti kalau da siap..ummi akan update lg k...

ni lak dpn tandas dgn bilik tengah...

Rindu...

Ntah kenapa tiba2 rase rindu mase tgh sibuk2 dgn persiapan mase nk kawin dolu2...hihihi...la ni tgh ujan kt opis...so,mood pun ala2 mendung..hiiih...pape pun,ummi bersyukur ke hadrat Illahi kerana majlis pernikahan ummi dan abi pada 21-22.11.2009 yg lalu berjalan seperti yg kami rancangkan..alhamdulillah..mcm2 dugaan yg ummi lalui sblm ummi bergelar 'isteri'....bersyukur,kini u mmi bergelar isteri kepada Norazli Usop...huhuhu...tp,yg peliknya ummi xnangis lak mase nih..hohoho...

berdebar tgu saat abi lafaz akad nikah..sempat lg menyengeh2...hihiih

Abi ngah jwb soklan Imam Hj. Rais..

Rase syahdu mule menyelubungi diri pabila serahan tanggungjawab abah bace pada abang...huhuuh...br rase touching...tp xnangis lg mase tu...tp..bile part mak ummi yg bace...nk2 ayat dia lak seakan2 mcm ni "anakanda,kini anakanda bukan lagi di bawah jagaan bonda..bonda harap pandai2lah anakanda menjaga maruah diri..suami..dan keluarga.."huaaa...sedey sgt mase ni....huhu..berjurai2 air mata tau...mak ummi pun same...mmg touching sgt...hukhukhuk..

mase ni mmg sedey sgt2..

gmbr ni diambil selepas majlis berinai..malam 21.11.2009 (Sabtu)

X lupa pada kedua org tuaku yg selama ini byk membantu...sabar dgn karenah aku..huhu..akhirnya kawin jugak anakmu ini..hikhikhik...terima kasih mak,abah...ayun..adik2...dan sdara-mara yg mane tlg tu...xlupe pd tukang masak...cik mah,cik nah...cik opek dan mane2 la yg sediakan menu makan beradap ari tu..mmg terbaik lah~

punye sedap makan,xsedar org amik gmbr...hihihi

Majlis sanding ummi pada asalnya nk pukul 1.30ptg...tp disebabkan ujan renyai skit..so lewat skit dlm 1.40ptg mcm tu...cewah...ummi pun berjalan dgn controlnya...hikhihkik..al-maklumlah..raja sehari...berdebar gak la...hiihih...tgk abi berbaju songket...dah ala2 pendekar...hikhikhik.. Pas tu...acara makan beradap..lewa skit...sbb mase tu makanan xsampai lagi..xtau nape..tp aku xkisah pun...lebeh kurang kul 4 mcm tu,majlis pun tamat...then aku tukar baju dgn hubby tuk amik gmbr outdoor...kt Putrajaya...yg kelakarnya mamat Pakistan mane ntah amik gmbr dgn kitorg...ahai...da mcm artis lak..layan je laa... K la..kt cni aku selitkan beberapa gmbr tuk tatapan korang...

gmbr ni diambil dihadapan Mahkamah kt Putrajaya...huuhhu...malu tul..


Thursday, May 6, 2010

Minggu ke-19 genap usia kehamilanku kini...

Alhamdulillah,ummi xsangka..ari ni dah genap 19 minggu ummi hamilkan anak ummi..xbanyak yg ummi nk cite di sini...cuma,ummi da mula rasakan yg anak ummi ni da bergerak...sekali-skala terkejut juga ummi dibuatnya...terasa mcm ada mende yg melibas dlm perut ummi ni...slow je..agaknya,itu la yg org katakan...bayi da mule menendang2...walau apapun,ummi bersyukur...anak ummi ni sihat dlm rahim ummi..xsabar ummi nk tgk anak ummi ni...hihihi,bo'boy' ke ge'gurl'...tp,sebut pasal gegurl ni...ummi nk cite,mlm td ummi leh mimpi ummi dpt anak kembar gegurl tau...kelakar bile ummi bgn pagi...huhhu..masuk ni, da 2x ummi mimpi dpt anak gurl tau!hihihi...kalau kali ketiga..xtau la pe sebenarnya jantina anak ummi ni...yg abi ckp,boy...ikut la kan,janji anak ummi sihat..sempurna,dan yg paling utama...dgr kata ummi dgn abi...

Untuk pengetahuan semua,ummi dapat panggilan dari nenek dua hari lepas...ummi dapat temuduga untuk jawatan PEREKA di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam..perasaan ummi pada waktu tu..terkejut..gembira,dan xtau nk ckp pe...hukhukhuk,walhal baru dpt temuduga..lum dpt kerja lg...tp,bg ummi itu da cukup menggembirakan ummi..

Wahh..nenek pun,bercerita dgn excitednya..ummi kene g temuduga tu pada 12.05.2010(Rabu) dkt sebelah Mines...ummi dikehendaki melukis..sebab,jawatan yg ummi mintak ni bawah klasifikasi 'bakat'..so,ummi kene melukis...

Dia ada dua sesi...sesi 1 ummi kene melukis,di mana mereka akan sediakan barang di atas meja..then ummi kene lukis..menggunakan pensil 2B..6B dan pe ntah...tp yg pastinya..sume ada 'B'...hihihi...sesi 2 lak,ummi diberi lukisan kasar...then ummi kene lukis balik dgn menggunakan kreativiti ummi tanpa mengubah idea asal lukisan tersebut..

Sebenarnya,ummi ni ada rase takut gak..al-maklum laa..ummi da lame xmelukis2 ni...last pun mase ummi belajar diploma dulu.la ni mmg xmelukis lgsg daa...ahahaha...pada muka ummi...cuak~

So,nenek pun ckp...suh ummi g temuduga tu..mane tau rezki anak ummi ni kan?insyaAllah,dpt la keje tu...huhuuh..arap2 la kan?Sebab,ummi pun dah xleh nk tgu kerja kt tmpt ummi ni...mcm2..pening dibuatnya...

Pape pun,weekend ni ummi nk try melukis balik...nk wat persediaan bagi temuduga minggu depan...Ya Allah,KAU permudahkanlah segala urusanku...di dunia dan akhirat...amin~