Wednesday, September 22, 2010

Muhammad Amzar Bin Norazli...



Tanggal 13/9/2010 (Isnin) membawa seribu makna dalam kehidupan kami berdua sebagai suami dan isteri...kerana,kami telah mendapat cahaya mata yg bakal menerangi kehidupan kami pd mase yg akan mendatang..Alhamdulillah...

Sebenarnya,aku pun xsangka aku akan bersalin pd tarikh ni..sbb,mmg xde tanda2 lgsg yg aku akan beranak awal..mcm org lain,kaki dah sembab..pe sume..tp sume tu xterjadi pd aku...huhu..

Pg tu mmg aku da terase mcm xsedap perot..pe lg mlm sblm tu aku xleh tdo..perot asik mengeras je..tp jari aku da mule xleh nk sarung cincin2..huhu...aku da mule cuak..tp aku still pk positif..mak aku cakap..xlame g aku bersalin la..huhu...xkisahla..janji kua dgn selamat..tu je yg aku mintak padaNya setiap hari sesudah solat..

Kebetulan dari raya pertama mmg aku tdo umah famili aku..sbb ye la..dah sarat..mak xbagi nek turun tangga sgt..kang xpasal2 beranak sorg2 kt umh..risau katanya..so..sempat la melantak juadah2 hari raya..lemang..nasi impit..rendang..mcm2 lg la..pas tu,sepupu husband ajak beraya umah cousin dia..kebetulan isteri dia br deliver..aku pun excite
d jugak nk tgk bb nih..hihih..pas balik dr beraya..aku pun bergambar dgn husband..al-maklum la..ni raya pertama sebagai suami dan isteri..nak jugak jadikan kenang2an di hari akan datang..ehehe..


ni la gmbr terakhir sblm aku bersalin..pd raye ketiga...

Ok..kita tinggalkan cite di hari raya pertama tu..smbg balik cite pasal amzar..permata hati kami...setelah kua beberapa tanda..aku pun sms mak..katanya..mmg da waktunya utk aku bersalin...akhirnya lahirlah MUHAMMAD AMZAR pd jam 12:52pg di Hospital Serdang...berat 2.58kg..

gmbr pertama amzar setelah lahir di dunia..

Tuesday, September 7, 2010

Checklist ke hospital

Hari ini tibe2 rase nk meng'update' blog...actually,diakhir2 kehamilan ni..da nk masuk 37w dah...arap2 dipermudahkan segala urusan ku nanti..amin~

K la...kat cni,ada sedikit sebanyak list barang2 yg perlu dibawa ke hospital bile nk bersalin...ermm,aku dah pack dah..cume salinan sijil nikah..ic abg je lom wat lg..hihiih..ic sendiri lepas dah...ehehe~

Same2 kita tgk ye:

Senarai barang yang perlu dibawa ke hospital bersalin.

Diri Sendiri

• 1 helai tuala mandi
• kertas doa semasa bersalin
• 3 keping tuala wanita bersalin
• 2 helai baju blaus butang depan (t-shirt pun blh)
• 2 helai kain batik
• 2 pasang stokin
• skirt labuh (untuk waktu balik) @ kain batik sudey..
• 3 @ 2 helai coli khas untuk menyusu
• 3 pelapik coli
• 5 helai seluar dalam pakai buang (xsure mende ni nk beli ke x...tp aku x prepare pun..xselesa)
• sikat
• berus gigi dan ubat gigi
• sabun mandi, bedak, deodoran
• tudung
• bengkung
• termos air
• minyak panas

Baby’s

• sepasang baju lengan pendek (keluar hospital)
• 2 helai diapers
• 2 pasang booties & mittens
• selimut baby (untuk bedung)
• sehelai tuala mandi
• sepasang baju lengan panjang (spare takut sejuk)
• baby’s toiletries
• 2 helai barut
• sapu tangan (takut muak)

Abang

• kamera + charger bateri
• sijil nikah (original & fotostat)
• ic (original & fotostat suami isteri)
• sepasang baju salin
• kain pelikat + kopiah (ni kes kalau bermalam rasenya ni)
• duit bayar bil hospital
• berus gigi, deodoran
• handphone + charger
• extra top up
• surat GL (kalau government worker- spare)

Saturday, September 4, 2010

Hari Raya Aidilfitri Bakal Menjelma...

Ermm...lebih kurang 6 hari lg umat Islam akan meraikan hari Raya Aidilfitri...tp,pada ummi..raya tahun ni bese2 je...sbb ummi lebih excited nk jumpe dgn anak ummi...berbanding raya...tp,pape pun..ummi dah siapkan 5 jenis biskut raya utk umah nenek..

Alhamdulillah..ummi dpt siapkan biskut almond london,suji crystal..kacang mazola..cornflakes dgn biskut coklat tabur...haa...ni feberet pak su ngan pak ngah tau syg...dorg ni mmg hantu ceklat..hehehe..tu setiap tahun..ummi mesti wat...bkn xleh beli biskut..tp dgn keadaan adik-beradik ummi yg ramai..better ummi wat...

Masa wat biskut tu...syg dok mengeras je dlm perut ummi...syg penat ye?hihih...xpelah,janji syg sihat dlm perut ummi...ummi terlupe nk upload gmbr biskut2 yg ummi dah siap wat..nanti ummi upload ye...pape pun..tahun ni 1st time ummi beraya sebagai isteri...dan xlame dah nak bergelar ummi...syukur alhamdulillah...terima kasih Ya Allah di atas nikmat kurniaan mu pada hambamu ini...

Minggu ke-36 sudah...

Alhamdulillah..syukur ummi panjatkan padaNya kerana memberi peluang pd ummi utk mengandungkan anak ummi sehingga cukop bulan..dah genap 36 minggu ummi bawak anak ummi ni...sekejap sungguh masa berlalu...rase mcm br smlm je ummi disahkan hamil...

So far, ummi da mule rase false contraction seperti mana yg kawan2 ummi cerita...atau nama saintifiknya "Braxton hicks", ntah betui ke dak ejaan ni..huhuh...minggu lps ummi keje sehari je..gara2 sakit dibahagian bawah ari2 ummi..terasa menyucuk2...xcukop tu...ummi kene cirit-birit...pas tu..nk membuang...tup2...xada pun bahan buangan..sume tu latihan utk ummi bg persediaan mengalami kesakitan yg sebenar...yg ummi sendiri x pasti bile ummi akan laluinya...tp ummi harap,anak ummi kua la seminggu lepas raya ye?bg la ummi beraya puas2 dulu..br syg kua ye?hihihi...

Ummi rase bertuah sgt2 tahun ni..ummi dapat berpuasa penuh..insyaallah...ni pun da nk masuk ari ke-24 kita berpuasa syg...alhamdulillah..kuat sungguh anak ummi ni..terima kasih syg...kerana beri kerjasama yg baik utk ummi pose penuh...mule2 ummi rase x confident jugak...tp,syukur...berkat kesabaran...alhamdulillah...ummi dpt berpuasa penuh lg setakat ni...

Oklah, ni pulak sedikit sebanyak perkembangan syg pd minggu ke-36 :

Kulit bayi sudah semakin halus dan sudah menjadi kulit bayi. Lapisan lemak sudah mulai mengisi bahagian lengan dan betis dari bayi. Ginjal dari bayi sudah bekerja dengan baik dan livernya pun telah memproduksi kotoran. Saat ini paru-paru bayi sudah bekerja baik bahkan sudah siap bertemu dengan ummi dan abi @ ayah...ummi pun x pasti ayah ke abi..huhuu... Berat badan bayi 2400-2450 gram, dengan tinggi badan 47-48 c..Bayi sudah hampir sepenuhnya berkembang. Sewaktu-waktu ia dapat turun ke rongga pinggul ibu. Kulit bayi sudah halus sekarang dan tubuhnya montok. Apabila ia bangun, matanya terbuka dan ia dapat membedakan antara terang dan gelap. Sekarang panjang bayi sekitar 50 cm dan bobotnya berkisar antara 2500 hingga 4500 gram.


Mcm ni la kedudukan syg skrg dlm rahim ummi...menunggu bile2 mase je syg lnk kua dr rahim ummi..Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti..selamatkanlah kedua2 nyawa...aku dan bayi ini Ya Allah...amin.....