Thursday, December 29, 2011

Gajet terbaru mama..

Alhamdulillah,akhirnya impian mama untuk memiliki Medela Freestyle @ fs tercapai juge..Lama mama impikan mende ni..bajet nk pakai b4 irdina lahir ke dunia..tp nk wat camne,byk sgt halangan..terpaksa la mama tangguhkan hasratku ini..huk2..cedey2..


So,nk dijadikan cerita..mama beli fs ni secara ansuran..tu pun beli kt UK..kalau harga kt Malaysia ni..mencecah 2k..p kalau kt luar mama cume beli harga rm1400 je..tu pun melalui Elegantly Chic Muslimah..kebetulan jumpe dlm FB..


tadaa...kotak baru sampai umah nenek..ehehe,nenek kata,mende apa la mama beli..bkn main beso kotak...huk2..

ni la gajet terbaru mama,alhamdulillah..tercapai sudah.so,next mission...SUSUKAN Irdina sampai 2tahun..insyaAllah..amin~


Monday, November 21, 2011

2nd Annivesary 21/11/2011

Alhamdulillah,hari ni genap 2 tahun usia perkahwinan abah dan mama.Xsangka,masa begitu pantas berlalu..anak2 mama pun da sepasang.Syukur..xsemua orang dikurniakan rezki sebegini..bukti cinta kami..lahirlah Muhammad Amzar dan Nurul Irdina..mudah2an kalian akan menjadi anak2 yg soleh dan solehah..bijak dlm pelajaran..amin~



Tiada apa yg mama harapkan,cuma mama berdoa mudah2an mahligai yg dibina ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat..dijauhkan dari segala musibah yg boleh menghancurkan masjid yg terbina sekian lama..So,sempena ulangtahun kedua ni,mama nk letak sekeping dua gambar masa hari bersejarah mama dan abah..



gambar ni amik kt Dataran DBKL..mase ni mama dah mengandungkan Amzar..sebulan kalau xsilap..ehehe..xnmpk kan?cewah2...



Monday, November 14, 2011

Menu lunch hari ini...

Hari ni mama xtau nk makan pe,kebetulan kawan mama call.Dia ada masalah skit,so mama pun sebagai kawan..mendengar je.Nk bg pendapat lebey2..xreti,sbb masalah kawan mama tu agak berat..jadi,mama pun cakap sekadar yg patot2 sahaja..


Disebabkan tu,waktu lunch mama hari ni da lewat..jadi mama mintak kawan sepejabat mama tapaukan Meehun Goreng Cili Api je..uhuuh...asik2 menu ni je.Cam da xde menu lain.Bkn pe,mama cam xbape selera nk makan nasi lauk..kang salah amik kang..mau2 rm6++..bengkok2.Tu yg mama decide tuk makan meehun je..


disebabkan jam ditangan mama da kul 2ptg,mama makan kt tmpt je la..huk2..


dan selepas makan,mama WAJIB makan sume ni..ehhee..botol air skit punye byk...gara2 nk minum 3 liter sehari..huk2

09/11/2011

09/11/2011,pe yang istimewa pada tarikh ni pada kehidupan mama???Yer..tarikh ni la mama dilahirkan di dunia.Terima kasih nenek,kerana melahirkan dan membesarkan mama...sampai la ke hari ni..baru mama sedar banyak pengorbanan utk menjadi seorang IBU...huk2.Sob..sob..sob..isyhh,merepek2 la mama ni.

K la,xde pe sgt mama nk story.Juz sedey,abah xwish pun kt mama..huk2.Cedey2..xdpt hadiah..mama da xheran sgt,mmg every year abah x bg pape kt mama..huaa...cedey2..tp,xpelah..nk wat camne..redha je la.Anyway,thanks pada kawan2 mama yg wish pd hari lahir mama..amin,semoga doa kalian akan dimakbulkan olehNya...


Adik mama,Ayun..nama manje..ehehe..dia call mama,wish besday..tanye mama..nk pape x?So,mama dgn nada gurau..beli la kek 'Secret Recipe'..hiih..aleh2 dlm kul 9 mlm mcm tu,dia call..suh dtg umah mak mama..Mama pun cam da leh agak2..so,ni la suprisenya..P jgn terkejut kt kek ni xde nama mama..ada nama 'Nazhan'..Nazhan ni,adik bongsu mama..besday kitorang same..ehehe,unik kan?Anak sulong dgn bongsu tarikh lahir sama..ehehe,pandai nenek ngan atok plan..hik2..Actually,adik mama ni xpenah potong kek.kesian kan?tu yg sempena besday ke-12 ni..mak mama buh nama dia kt kek tu..hah,amik..





thanks ayun,even xde nama akak..p akak tau ko belikan ni utk akak jugak!syg ko sgt2..

da mcm gaya amik gambo pasport..ehehe

ni la muka besday boy..umur 12 tahun dah..


ni hadiah yg mama dpt dr Unit mama..actually ada set comforter..eh,tul ke spelling nih?belasah je la..janji bunyi same..p mama lupe nk snap pic..ehehe...

Amzar 1 tahun 2 bulan bersamaan 15bulan

Perkembangan anak mama bulan ni,alhamdulillah..berjalan da semakin laju.Jadi,mama decide nk belikan Pushwalker tuk anak mama sorang ni.Biar lutot tu kuat bile berdiri..berjalan.Ala,mama beli 2nd hand je,tp not bad laa...mcm baru..ehehe..brand FisherPrice lg..ehehe..nk beli baru,xmampu..beli 2nd je la...beli kt JuaiMurah Preloved.ehehe,sempat promote gtu..


mama mmg puas hati sgt2 beli item ni,condition dia mmg tip top..so,amzar pas ni leh la main puas2..

tgk la,time mama nk amik gambar..leh plak dia tolak pushwalker ni kt mama..adei~


tgk la,abis serata cerok dia tolak mende nih...uhuhu..nampak sebakol menan tuh?haa..tu la koleksi mainan amzar..huk2..

muka excited dapat mainan baru..bile da jemu,abis dia campak..huk2..ikut perangai sape la tu..ahaha~


alala...abis satu umah dikejekan..

da letey..terduduk akhirnya..hik2..

Seronok melihat teletah anak mama ni,da pandai berjalan da..maksud mama,xde dah jatoh2 mcm b4 this..


Friday, November 11, 2011

Pagi Syawal di Padang Tengku, Kuala Lipis



Raya tahun ni mama bertuah skit..skit je,xbanyak..sbb mama da ujung2 pantang..p still xleh nk makan mcm org yg xpantang..t cian adik irdina..huk2..dan kali ni mama xde amik gambar di pagi raya..gara2 menyiapkan anak2 mama,abah lak xtolong..huh,geram je..sib bek la kt kg..kalau kt umah,mau mama da membebel..huk2..


Anak bujang mama pun sejak2 ni..da makin susah nk amik gambar dia..ni pun dapat snap sbb dia ngah minum susu..huk2..tp masa ni amzar xreti jalan lg..xpe..next year raya..leh la kita amik gambar sekeluarga...mama,abah,amzar dan irdina..

Anak mama g sorang ni pun..xkurang jugak di pagi Syawal yg indah ni..mama pakaikan gaun khas yg Nenek Mah bagi tenpohari..cute x?Adik tdo mase ni..tibe2 dia sengih..cpt2 mama anik camera,terus snap..comel kan?hik2..



1st Birthday Amzar (13/09/2011)

Selamat hari lahir sayang...xsangka dah setahun umur anak mama..Rasa bagai semalam melahirkan kamu..pelbagai ragam dan kerenah anak mama.Ye la,orang da setahun la katakan..hik2..So,mama decide tuk wat makan2 skit sempena hari lahir anak mama yg br memcecah setahun..p mama mintak maaf,mama wat lewat skit..ala,lewat 3hari je..xpe..ek?


masa ni umur dah setahun 3 hari..dek kerana mama bz nk menyiapkan preparation..mama buh jap awk kt dlm walker ni k..



kita posing dulu k syg...mama x tuko baju lg..nk p amik kek Amzar dulu..


ni la rupe kek 1st besday anak mama...actually last minit je plan,tu pun dpt contact dr kwn fb tuk tempah kek ni..so,ni je yg dpt mama bg khas utk anak mama..


sweet kan apam ladybird dgn bees tu..


Antara menu yang dihidangkan untuk para tetamu yg hadir
(mee kari,satay, apam bees/ladybird ngan agar2 sirap)


terima kasih byk2 pada mak mama @nenek amzar..sbb sudi tlg masakkan menu2 tuk tetamu..


sesi memotong kek..cube tgk,muke sape yg paling excited potong?mama ke amzar?hik2...nmpk gaya..mcm mama dia yg lebey2..tul x?alamak..gambar goyang lak..ni ucu la ni yg tlg amik..aiyakk~

ni br molek skit...ehehe,yg sebelah tu anak sepupu..merangkap dua pupu amzar..hik2..dia excited gak,sbb ada gmbr upin ipin atas kek tuh..


xramai pun yg dtg..sbb mama mmg xplan nk wat..sume idea last minit..jempot gak kawan2 mama..tp sume ada hal..aleh2,abah col dak2 kilang..amik..kul 12tgh mlm dorg dtg umah...huk2..

so,tinggal ni je kek yg dijamah para tetamu..sudahnya,nenek bg kat dak2 sekolah yg nenek bawak..ehehe..mama xmkn muke anak mama..syg..chomel~pape pun,mama doakan anak mama akan menjadi anak yg soleh,bijak dan menjadi kebanggaan pada mama dan abah pada masa akan datang..insyaAllah..amin~

Thursday, November 10, 2011

Along da pandai jalan!

Alhamdulillah,genap usia Along setahun sebulan bersamaan 12/10/2011 Along berjalan dpn mama...masa tu mama terkejut sgt..ehehe,seronok pun ada...p mama xsempat nk snap gambar mase tu..sbb cpt sgt along jalan..p mama ada snap gambar along pada keesokkan harinya...


Gambar ni mama amik lepas balik dari The Mines..hajat dihati nak jalan2..skali adik mengamuk2 menangis..satu The Mines dgr..malunyee...terus mama balik dgn abah..cian Along,xdapat nk jalan2..


Time ni lak..kt umh nenek,masa ni abah keje shift pg..so,sementara tgu abah balik OT kul 8mlm..mmg menjadi kebiasaan mama dan anak2 tunggu dirumah nenek..sbb mama xleh nk dukung dua2 anak mama tuk naik ke rumah..Rumah tinggi lorr...huk2..


Pam Spectra 3, 2nd hand



Sori la..mmg banyak sgt mama nk wat entry..sbb mama xleh nk wat mase kt umah..al-maklumlah,internet pun xde..pe lg broadband.Ni pun mama curik2 mase skit time pejabat tuk update blog mama yg da hampir nk bersawang...huk2..Ok,mama nk cite pasal breastpump lak kali ni..


Mama mmg ada order pump Freestyle,tapi disebabkan mama xcukup fulus..mama pay deposit rm350..sampai la ni,mama xdpt nk byr2..huhu..bile la mama nk pakai fs ni.then,one day mama baru teringat kawan FB mama..Kak Awin Mazuin..Mama xpenah jumpe aunty ni kt luar..tp ri tu..dia ada wat post kt wall Hospital Bersalin,dia nk let go breastpump Spectra 3 dia..tibe2 mama teringat,mama pun terus sms dia..


Tanye punya tanye..dia xjual lagi s3 dia..mama pun apalagi..terus nk la..then,kitorang janji nk jumpe kt KLCC.Sbb aunty ni keje kt ctu..dia jual rm190 skali dgn bekas susu tommee tippee..ada 12 bekas..ehehe..ni la breastpump mama..

gambar ni amik kt pakcik google...jer.

K,time balik dari KLCC..jln jem teramat2 sgt..mama pun da bosan dlm kete..plus mama da pening pale..mama pun snap pic adik..ehehe..
comey x saye?ehehe..headband da melorot ke bawah..bantai je la dik..muke br bangun tdo..hik2..

Tesco,Kajang


Alhamdulillah..da abis sudah pantang selama 44hari. Hari ni, 27/09/2011 bersamaan ari yg ke-64 hari..adik pun da 2 bulan..xlama lg,mama da start naik keje..jadi,sebelum mama start keje ni..mama,abah,along dan adik pergi ke Tesco,Kajang..Nk beli barang2 dapo..da abis.Mmg rutin bulanan..abah dan mama mesti pergi ke Tesco utk berbelanja kt cni..P sebelum pegi..kita posing2 dulu dgn camera...ehehe..




ehehe...1st gambar mama dgn adik..mama bajet cun..hua2...adik,aok pandang ke mane tu???




Besonya headband adik..ehehe...pakai ye syg..sok besar da xpakai da mcm ni...ehehe..

Mase otw p Tesco tu..adik sempat lg tdo..bkn main,pas pekena nenen..terus lena..

Then,mase beli2 brg2 kt Tesco..ada la rezeki mama..ehehe..tibe2 ketam 1kg harga xsampai rm10..pe lagi..abah pun beli la 3 ekor..ehehe..mama mmg suke ketam..tp xleh makan byk2..sbb mama alergik..so,mama pun decide nk wat masak lemak ketam cili api...yummy2...sedap woo~




Actually,ni sentuhan pertama mama sejak kawin..masak lemak ketam..ehehe..alhamdulillah,menjadi..abah,along makan..selera bkn main..termasuk la mama!Ahaha...terliur x???


Along Amzar dan Tudung Saji Mama..


Ehehe..mesti kalian tertanya2 kan..nape tittle entry mama kali ni bunyi agak pelik.Bukan ape..anak mama yg sulong ni..suke sgt main tudung saji..sampai dia buatnye tudung saji tu mcm 'perahu'..xcaye? Korang tgk nih:

tul x?siap leh posing lg dlm tudung saji mama...adui2..pening pale mama dibuatnye..uhuhu....


Friday, November 4, 2011

Panduan Mendidik Anak


Ya Allah..maafkan mama sayang..mama da lakukan kesilapan besar dlm hidup mama.Mama xtau syg..kalau mama tau..mama xpukul anak mama..ehem2..jgn slh paham ye kawan2..bkn pukul cam mendera tu..p..bile ada masa anak2 ni xnk dgr kata,kadang2 kesabaran tu diuji..dan mama telah kalah...


Mama baru sedar,lepas baca artikel dr blog kawan mama ni..terima kasih ye http://wanitaislamkini.blogspot.com/2011


1) Jangan pukul anak dari lutut keatas
*mama da terbuat...maafkan mama syg..mama betul2 menyesal :(


2) Jangan gunakan... tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control
* yg ni pun same...mama da terbuat :(

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak


Sabda Rasulullah s.a.w.


“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”


4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).


5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)


6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)


7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).


8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.


9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).


10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.


11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)


12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.


13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.


14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).


15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.


16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.


17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.


18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.


19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,


20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.


21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.


22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.


“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Sumber dari: Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung

*mama xkan ulang lagi kesilapan mama..maafkan mama..amzar..

Wednesday, November 2, 2011

Pengat Labu


Hmm..sudah lame rasenya x menyentuh blog ni..ok la,juz nk story-mory..ehehe..broken english laa..plak..ni 1 day b4 aku bersalin..Mak mentua ada bg labu..so nk jadikan cerita..aku pun wat la pengat labu..kalo kowang nk tau..ni 1st time aku wat.. pengat labu..xtau la jadi ke tidak...

ni la rupe labu yg telah direbus...ada kesilapan masa merebus labu ni..ehhee..ingat mcm rebos nangka..kene boh garam..rupe2nya..xperlu bubuh..sudahnye..labu ku menjadi sedikit masin..huk2....



Saturday, August 20, 2011

Suasana Hari Raya - Anuar & Ellina


Hari raya menjelma lagi..tahun ni mama agak sedih,sebab xdpt nk menunaikan puasa..sbb mama tgh pantang..alamatnye sebulan la mama kene ganti puasa..tp xpe,alhamdulillah..tahun ni mama beraya dgn sebuah keluarga yg lengkap..ada abah..Abg Amzar dan adik..lengkap da keluarga mama..Mama xkisah sgt baju baru tuk mama..sehelai pun da memadai..yg penting,anak2 mama..sabar k sayang..mama da ajak abah utk pergi membeli pape yg patut utk anak2 mama..ehehe..xsabar mama tgk gelagat anak2 mama..dan apa yg penting,setiap kali dtgnya Syawal..lagu ni la yg menjadi kegemaran mama di Aidilfitri..Hp mama pun mmg mama xdelete2 ringtone ni..ehehe...


Sebot tentang penyanyi lagu ni..Elina.Ehehe...ayah Elina ni dulu cikgu muzik mama..Cikgu Zailani.Kalau xsilap mama..mase mama darjah 6..mama terlibat dgn sambutan hari Kanak2 Sedunia..Kak Elina ni la yg ajar mama...menari..ehehe..jgn x caye uols...ehehe..p mase tu kecik..la ni tuo dah..mama da pencen.Ehehe...


Giliran kutu bulan Julai


Hmm..mama sebenarnya,mmg bengang sgt2 dgn manusia ni..ckp lain,wat lain..akhirnya,mama yg jd mangsa..elok2 mama bajet nk bg wit kutu ni kt hamba Allah sorang ni..aleh2 leh lak turn yg sepatutnya mama dpt..dia bg org lain..mama rs nk maki je..nasib baik la mase mama dpt sms tu..mama xleh nk ikutkan rs hati mama ni sebab:

  1. Mama ngah pantang..so mama xleh nk marah2 sgt..
  2. Anak mama..kene admit Hospital Serdang..ms ni anak mama br 4hr,kene admit pasal jaundis..aleh2 dia leh suh mama STOP main kutu...
  3. Tp..mama da xtahan sgt..mama call gak dak opis..tuk memastikan betul ke x pe yg makcik tu sms mama...dan akhirnya,mama gagal menahan airmata mama dr mengalir...siyus mama bengang!
Senang je dia sms mama...dia suh mama STOP kan mama main kutu.Sedangkan masa sebelum tentukan giliran main tuk bulan baru ni..mama da ckp da mama nk turn yg pertama..aleh2 ni lak jadinya..siyus,mama xtau nk ckp apa da manusia camni..sembahyang xtinggal,tp ntahla..ckp x serupa bikin.Kalau kt opis..kejenya asik nk mengumpat org je..haa...kan mama da membebel!

Katanya..yg dia suh mama stop tu..sbb nk menyenangkan dia..mama ckp la..sblm ni pun mama pantang,aku leh bank in je wit kutu..xde masalah bg mama..kalau da ada perasaan PHD..cam ni la gayanya..sampai kenaikan gaji mama pun dia sebut..hampeh~

Dia ckp..mama gj da besar,xpayah nk main kutu...poyo..dia tu tau ke gaji mama bulan2 tu ke mana hala tujunya?Xkan sume mama nk ckp dgn ko?Bodoh2!Mama da sakit hati sgt..mmg mama akan simpan segala sms dia tu.mama xkn padam..biar menjadi bukti.Nasib la..mama pun mmg da patah hati nk main kutu kt opis tu..bek mama main dgn dak2 FB..even xpenah jumpe,tp dorg ok..xmcm yg jumpe dpn mata ni..ngok ngek!

Friday, August 19, 2011

Adik suke tdo nerap..


Ehehe..kedengaran lucu tp ni la yg menjadi kegemaran anak mama...irdina2...kamu ikut sape la suke tdo nonggeng?xcaya?cube korang tgk anak dara ku ini...

Agaknya lebih selesa..adik pun bila tdo gaya camni..xmudah terkejut2.ye la,mama nk bedung,awk xsuke..mule la menggeliat2..merah satu muke bile kene bedung..adik2..mama babap br tau..sib bek kecik..uhuuh..wat mama geram jew..



Xkisah la syg..janji anak mama sihat.Mama tgk pun..adik da berisi kit..xtau la da bape kg anak mama ni..Mgu dpn br tau..check up sebulan da anak mama sorang ni..be a good girl k syg..Mama syg anak2 mama...

Monday, August 15, 2011

Anak2 mama..


Alhamdulillah..amzar dapat menerima kehadiran Irdina dlm kehidupannya..even dia blom pun mencecah umur setahun,tp seakan mengerti..yg dia da ada adik..Asal balik dr umah 'mak Ida'..mesti dia nk kiss adik..ehehe..seakan utk say 'abg da balik..'cute je anak mama..

pantang mama pegang camera..terus pandang...


sweet kan?mase ni dia ckp 'dik....dik...pandai anak mama ni...

Syg anak mama..even mama xleh nk tumpu perhatian 100% pd kamu,tp mama cube yg terbaik utk memberi pe yg mama mampu.xkisah la dr segi memandikan..memberi makan..buat susu..mama akan wat,selagi mama terdaya..sbb mama tau,anak mama masih kecil..dan memerlukan kasih syg yg lebih dr mama..

nmpk x patung 'lulu' tu?kene buh tgh2..sbb mase ni..along xreti lg nk control bile tdo sblh adik...ehehe..skg ni da ok..




Wednesday, August 10, 2011

Stok EBM untuk Irdina..15 days


Irdina da pun mencecah usia ke 15 hari,.kejap je mama rasa..bagai semalam mama br lahirkan kamu..tau2 kamu dah pun berada di sisi mama setiap masa..alhamdulillah...biarpun jaundis kamu masih berbaki sisa2..tp mama tetap teruskan bf..mama tau mama penah wat kesilapan sewaktu abg amzar dahulu..dan pe yg mama harapkan kali ni..mama dpt menebus kesilapan mama dahulu..amin..mudah2an DIA mendengar niat mama...


Ni la bukti mama untuk memastikan stok untuk anak mama bile mama da naik keje nanti..even xbyk,tp mama cube tuk wat semampu yg boleh..insyaAllah..ni baru ari ke-15 mase mama capture gambar ni..mama rs nk tumpang stok anak mama kt umh atok..kebetulan umah atok ada deep freezer..so xpyh la nk beli...mama pun bkn berduit sgt..

Da nk penuh da freezer mama...uhuuhu...

Friday, August 5, 2011

Irdina masuk NICU


Hari ni 27/07/2011 (Rabu)...mama kene bwk adik g kk..sbb nurse dtg smlm..dia kata adik ada kuning skit...Sedih sangat hati mama..bile balik dr KK Seri Kembangan,result TSB anak mama 15.2..doc ckp..tu tinggi tuk dak br usia 4hr..so doc bg surat refer tuk admit wad kt Hospital Serdang..huaa....confirm dok kt hospital anak mama kene amik darah je 24jam..

Nak xnk..mama pun pack barang2 yg nk dibawa ke hospital..mama sms Aunty Cahaya..sbb aunty cahaya anak2 dia sume kene admit wad pasal jaundis ni..So,mama minta pendapat la dr aunty cahaya..dia pun ckp la pe yg patut mama bawak..pe mama perlu wat..uhuuh...

Sampai jer hospital..terus mama p Emergency..bwk surat refer dr KK.Dorg pun terus bwk mama dan adik ke dlm..xbyk cite dah.Dorg terus suh adik admit...dlm hati mama,terdetik..mesti adik kene amik darah sat g..mmg betul pun..pas da amik darah,doc pun tanye mcm2 soklan.sambil tu dorg suh mama buh adik kt bwh lampu..


masa mama amik gmbr ni...da pukul 3.30pg...da mama masih berjaga syg..tuk pantau kamu...ni la pengorbanan mama utk awk....adik asik nangis je,bile mama pangku..br awak diam..aleh2 nurse tu buh adik dlm keadaan mcm ni..br la adik diam..tdo dgn lena..


cian sgt kt adik masa ni...adik kesejukan..dgn bau pusat adik lg..sbb pusat adik terlekat kapas basah..huhu...mama pun xbrani sgt nk bersihkan pusat awk..ms abg awk dulu,nenek yg wat..tp disebabkan awk da jd camni..doc suh mama kerap2 buh ubat..alhamdulillah,pusat awk da tanggal pada hari ke-6..

anak mama kuatkan...even kuning anak mama x tinggi..baru ditahap paras berjaga2..tp doc tahan..sbb umur adik baru 4 hari..sepatutnya..bacaan TSB adik xleh lebih dr 15.2..serik da mama rasa..anak2 mama kene amik darah..tp,adik lg kesian..kene admit.....



Thursday, August 4, 2011

Dari Serdang ke Putrajaya...havoc~



25 Julai 2011 (Isnin) xmungkin mama akan lupakan..dipagi yg dingin,mama hangatkan pengat labu yg mama buat pd petang Ahad..mama ngan abah bawak bekal pengat..kebetulan smlm ada beli popia otak2..mama goreng 6biji..3 untuk mama,3 lagi untuk abah..masing2 bawak bekal ke tempat keje masing2..


So..mcm bese..mama bgn pg2 utk ke tmpt keje..tp tdo mama xbape nyenyak mlm td..ntah kenapa..rs sakit.Mama xpasti tu sakit nk bersalin ke hape..mama pun bangun dlm kul 4.30pg..tdo kt ruang tamu..sbb anak mama,amzar da lasak sgt..xsanggup mama nk tdo sebelah kamu..jgn kecik hati ye syg..mama nk jaga adik yg dlm perot ni je..dr jd mangsa tendangan kamu..uhuhhu..

Mama xbape nyenyak sebenarnya tdo..tp mama tdo gak la..org kata ala2 tdo ayam2..uhuuh..kul 6.30pg mama bangun tuk siap2 p keje..mase ni mama da ada rase sakit2 pinggang..tp mama xlayan sgt..so,mama decide tuk p keje.Cam bese,b4 g keje..mama htr abg amzar g umh Cik Ida...Abg amzar pun da bese..dgn rutin harian mama..

So,sampai2 tempat keje..bonda Lyn dan aunty Yuha ajak bekpes..mama pun bawak bekal pengat labu yg mama wat smlm tuk mkn kt kantin..bersama 3 ketul popia..mama order air Milo ais..hmm,mmg jd feberet mama sejak pegnenkan kamu adik..sehari pun mama xleh berenggang dr minum air ni..uhuuh..

Borak punye borak..dlm kui 9.30pg mama masuk opis balik tuk memulakan tugasan mama dipejabat..xbyk yg mama wat..sbb kebanyakan keje mama da siapkan mgu lps..seakan da tau2 mama nk bersalin..hihihi..mase bekpes td,bonda lyn dan aunty yuha ajak p tgk aunty zu..dia br bersalin jumaat lps..so,mama pun ok je..sbb mmg mama nk p tgk smlm..tp sygnya aunty zu tgh berurut..tgu punye tgu..xsiap2..jd mama..abah dgn abg amzar pun p la jln2 kt tesco puchong ngan giant kt seri kembangan..
ni la baby Kak Zu..comey kan?


Agaknya,mama byk berjalan..jd mama xtau yg sakit pinggang mama tu merupakan tanda yg anak mama ni nk kua melihat dunia..dlm kui 12lbh mama gerak p tgk bb aunty zu..mase tu,sakit da dlm 10-15min sekali..tp mama ignore kan lagi..sbb mama sangkakan mama akan bersalin malam..

Kebetulan,mama ada check up kul 3ptg di KK Seri Kembangan..jd mama ajak aunty yuha dan bonda lyn tuk beransur..mama ingat nk amik kete dulu kt opis..tp disebabkan sakit pinggang mama ni da makin kerap..kawan2 mama xizinkan mama wat demikian..dorg yg bawak mama ke klinik..

Masa kt klinik...sakit mama da makin kerap..mama rasakan nombor giliran mama tersangat la lama..mama da resah..nk duduk salah..diri pun salah..so,ting..tong..sampai giliran mama..nurse pun amik bacaan tekanan darah mama..nurse ckp 'tinggi'..'adik g test urin dulu..nanti jumpe akak balik' tp masa tu mama da ckp..mama da rasa sakit2..
So,ms nk test urin tu..mama rs pyh sgt nk buang air kecil..mama paksa gak..kencing2 tgk kua darah dgn air..nauzubillah!mama da kua tanda..mama g tau bonda lyn..dia pun ckp dgn sister kt ctu..tp sygnya dorg cam pandang ringan..terpaksalah bonda lyn ngan aunty yuha bawak mama ke Hospital Serdang..
Mama call abah..dgn suara terketar2..ckp mama da nk bersalin..mtk dtg klinik bawak mama g hospital..tp disebabkan sakit mama da makin terasa..bonda lyn mtk abah dtg amik kunci kete je..sbb kete ngan bj2 bb kt kete..dan kete kt ofis mama..terpancar dimuka abah..kerisauan.Sori bang,ayg xniat nk susahkan abg...huhu...

K la,nk dijadikan cite..bonda lyn ikut jln blkg utk ke hospital serdang..katanya lbh dkt..mama iyekan je..sbb mama mmg da xtahan sgt..ntah mcmane...agaknye bonda lyn ngan aunty yuha da panik..mama pula menjerit..ckp nk "terberak"...bonda lyn tersalah msk simpang...dan akhirnya mama dihantar ke hospital putrajaya..huhuu...
Xsampai 10min...alhamdulillah mama selamat melahirkan kamu..Nurul Irdina...pd jam 4.02ptg...hihihi..itulah kisahnya...hik2..

(berat syg 2.78kg,lahir jam 4.02ptg di Hospital Putrajaya)

'ni la dak yg havoc...xpasal2 mama plan nk bersalin kt serdang..awk lahir kt Putrajaya'...hihi...pape pun,mungkin da tertulis awk mmg ditakdirkan nk lahir kt ctu...hihi....thanks a lot to 'Bonda Lyn dan Aunty Yuha'...