Monday, November 21, 2011

2nd Annivesary 21/11/2011

Alhamdulillah,hari ni genap 2 tahun usia perkahwinan abah dan mama.Xsangka,masa begitu pantas berlalu..anak2 mama pun da sepasang.Syukur..xsemua orang dikurniakan rezki sebegini..bukti cinta kami..lahirlah Muhammad Amzar dan Nurul Irdina..mudah2an kalian akan menjadi anak2 yg soleh dan solehah..bijak dlm pelajaran..amin~



Tiada apa yg mama harapkan,cuma mama berdoa mudah2an mahligai yg dibina ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat..dijauhkan dari segala musibah yg boleh menghancurkan masjid yg terbina sekian lama..So,sempena ulangtahun kedua ni,mama nk letak sekeping dua gambar masa hari bersejarah mama dan abah..



gambar ni amik kt Dataran DBKL..mase ni mama dah mengandungkan Amzar..sebulan kalau xsilap..ehehe..xnmpk kan?cewah2...



Monday, November 14, 2011

Menu lunch hari ini...

Hari ni mama xtau nk makan pe,kebetulan kawan mama call.Dia ada masalah skit,so mama pun sebagai kawan..mendengar je.Nk bg pendapat lebey2..xreti,sbb masalah kawan mama tu agak berat..jadi,mama pun cakap sekadar yg patot2 sahaja..


Disebabkan tu,waktu lunch mama hari ni da lewat..jadi mama mintak kawan sepejabat mama tapaukan Meehun Goreng Cili Api je..uhuuh...asik2 menu ni je.Cam da xde menu lain.Bkn pe,mama cam xbape selera nk makan nasi lauk..kang salah amik kang..mau2 rm6++..bengkok2.Tu yg mama decide tuk makan meehun je..


disebabkan jam ditangan mama da kul 2ptg,mama makan kt tmpt je la..huk2..


dan selepas makan,mama WAJIB makan sume ni..ehhee..botol air skit punye byk...gara2 nk minum 3 liter sehari..huk2

09/11/2011

09/11/2011,pe yang istimewa pada tarikh ni pada kehidupan mama???Yer..tarikh ni la mama dilahirkan di dunia.Terima kasih nenek,kerana melahirkan dan membesarkan mama...sampai la ke hari ni..baru mama sedar banyak pengorbanan utk menjadi seorang IBU...huk2.Sob..sob..sob..isyhh,merepek2 la mama ni.

K la,xde pe sgt mama nk story.Juz sedey,abah xwish pun kt mama..huk2.Cedey2..xdpt hadiah..mama da xheran sgt,mmg every year abah x bg pape kt mama..huaa...cedey2..tp,xpelah..nk wat camne..redha je la.Anyway,thanks pada kawan2 mama yg wish pd hari lahir mama..amin,semoga doa kalian akan dimakbulkan olehNya...


Adik mama,Ayun..nama manje..ehehe..dia call mama,wish besday..tanye mama..nk pape x?So,mama dgn nada gurau..beli la kek 'Secret Recipe'..hiih..aleh2 dlm kul 9 mlm mcm tu,dia call..suh dtg umah mak mama..Mama pun cam da leh agak2..so,ni la suprisenya..P jgn terkejut kt kek ni xde nama mama..ada nama 'Nazhan'..Nazhan ni,adik bongsu mama..besday kitorang same..ehehe,unik kan?Anak sulong dgn bongsu tarikh lahir sama..ehehe,pandai nenek ngan atok plan..hik2..Actually,adik mama ni xpenah potong kek.kesian kan?tu yg sempena besday ke-12 ni..mak mama buh nama dia kt kek tu..hah,amik..





thanks ayun,even xde nama akak..p akak tau ko belikan ni utk akak jugak!syg ko sgt2..

da mcm gaya amik gambo pasport..ehehe

ni la muka besday boy..umur 12 tahun dah..


ni hadiah yg mama dpt dr Unit mama..actually ada set comforter..eh,tul ke spelling nih?belasah je la..janji bunyi same..p mama lupe nk snap pic..ehehe...

Amzar 1 tahun 2 bulan bersamaan 15bulan

Perkembangan anak mama bulan ni,alhamdulillah..berjalan da semakin laju.Jadi,mama decide nk belikan Pushwalker tuk anak mama sorang ni.Biar lutot tu kuat bile berdiri..berjalan.Ala,mama beli 2nd hand je,tp not bad laa...mcm baru..ehehe..brand FisherPrice lg..ehehe..nk beli baru,xmampu..beli 2nd je la...beli kt JuaiMurah Preloved.ehehe,sempat promote gtu..


mama mmg puas hati sgt2 beli item ni,condition dia mmg tip top..so,amzar pas ni leh la main puas2..

tgk la,time mama nk amik gambar..leh plak dia tolak pushwalker ni kt mama..adei~


tgk la,abis serata cerok dia tolak mende nih...uhuhu..nampak sebakol menan tuh?haa..tu la koleksi mainan amzar..huk2..

muka excited dapat mainan baru..bile da jemu,abis dia campak..huk2..ikut perangai sape la tu..ahaha~


alala...abis satu umah dikejekan..

da letey..terduduk akhirnya..hik2..

Seronok melihat teletah anak mama ni,da pandai berjalan da..maksud mama,xde dah jatoh2 mcm b4 this..


Friday, November 11, 2011

Pagi Syawal di Padang Tengku, Kuala Lipis



Raya tahun ni mama bertuah skit..skit je,xbanyak..sbb mama da ujung2 pantang..p still xleh nk makan mcm org yg xpantang..t cian adik irdina..huk2..dan kali ni mama xde amik gambar di pagi raya..gara2 menyiapkan anak2 mama,abah lak xtolong..huh,geram je..sib bek la kt kg..kalau kt umah,mau mama da membebel..huk2..


Anak bujang mama pun sejak2 ni..da makin susah nk amik gambar dia..ni pun dapat snap sbb dia ngah minum susu..huk2..tp masa ni amzar xreti jalan lg..xpe..next year raya..leh la kita amik gambar sekeluarga...mama,abah,amzar dan irdina..

Anak mama g sorang ni pun..xkurang jugak di pagi Syawal yg indah ni..mama pakaikan gaun khas yg Nenek Mah bagi tenpohari..cute x?Adik tdo mase ni..tibe2 dia sengih..cpt2 mama anik camera,terus snap..comel kan?hik2..



1st Birthday Amzar (13/09/2011)

Selamat hari lahir sayang...xsangka dah setahun umur anak mama..Rasa bagai semalam melahirkan kamu..pelbagai ragam dan kerenah anak mama.Ye la,orang da setahun la katakan..hik2..So,mama decide tuk wat makan2 skit sempena hari lahir anak mama yg br memcecah setahun..p mama mintak maaf,mama wat lewat skit..ala,lewat 3hari je..xpe..ek?


masa ni umur dah setahun 3 hari..dek kerana mama bz nk menyiapkan preparation..mama buh jap awk kt dlm walker ni k..



kita posing dulu k syg...mama x tuko baju lg..nk p amik kek Amzar dulu..


ni la rupe kek 1st besday anak mama...actually last minit je plan,tu pun dpt contact dr kwn fb tuk tempah kek ni..so,ni je yg dpt mama bg khas utk anak mama..


sweet kan apam ladybird dgn bees tu..


Antara menu yang dihidangkan untuk para tetamu yg hadir
(mee kari,satay, apam bees/ladybird ngan agar2 sirap)


terima kasih byk2 pada mak mama @nenek amzar..sbb sudi tlg masakkan menu2 tuk tetamu..


sesi memotong kek..cube tgk,muke sape yg paling excited potong?mama ke amzar?hik2...nmpk gaya..mcm mama dia yg lebey2..tul x?alamak..gambar goyang lak..ni ucu la ni yg tlg amik..aiyakk~

ni br molek skit...ehehe,yg sebelah tu anak sepupu..merangkap dua pupu amzar..hik2..dia excited gak,sbb ada gmbr upin ipin atas kek tuh..


xramai pun yg dtg..sbb mama mmg xplan nk wat..sume idea last minit..jempot gak kawan2 mama..tp sume ada hal..aleh2,abah col dak2 kilang..amik..kul 12tgh mlm dorg dtg umah...huk2..

so,tinggal ni je kek yg dijamah para tetamu..sudahnya,nenek bg kat dak2 sekolah yg nenek bawak..ehehe..mama xmkn muke anak mama..syg..chomel~pape pun,mama doakan anak mama akan menjadi anak yg soleh,bijak dan menjadi kebanggaan pada mama dan abah pada masa akan datang..insyaAllah..amin~

Thursday, November 10, 2011

Along da pandai jalan!

Alhamdulillah,genap usia Along setahun sebulan bersamaan 12/10/2011 Along berjalan dpn mama...masa tu mama terkejut sgt..ehehe,seronok pun ada...p mama xsempat nk snap gambar mase tu..sbb cpt sgt along jalan..p mama ada snap gambar along pada keesokkan harinya...


Gambar ni mama amik lepas balik dari The Mines..hajat dihati nak jalan2..skali adik mengamuk2 menangis..satu The Mines dgr..malunyee...terus mama balik dgn abah..cian Along,xdapat nk jalan2..


Time ni lak..kt umh nenek,masa ni abah keje shift pg..so,sementara tgu abah balik OT kul 8mlm..mmg menjadi kebiasaan mama dan anak2 tunggu dirumah nenek..sbb mama xleh nk dukung dua2 anak mama tuk naik ke rumah..Rumah tinggi lorr...huk2..


Pam Spectra 3, 2nd hand



Sori la..mmg banyak sgt mama nk wat entry..sbb mama xleh nk wat mase kt umah..al-maklumlah,internet pun xde..pe lg broadband.Ni pun mama curik2 mase skit time pejabat tuk update blog mama yg da hampir nk bersawang...huk2..Ok,mama nk cite pasal breastpump lak kali ni..


Mama mmg ada order pump Freestyle,tapi disebabkan mama xcukup fulus..mama pay deposit rm350..sampai la ni,mama xdpt nk byr2..huhu..bile la mama nk pakai fs ni.then,one day mama baru teringat kawan FB mama..Kak Awin Mazuin..Mama xpenah jumpe aunty ni kt luar..tp ri tu..dia ada wat post kt wall Hospital Bersalin,dia nk let go breastpump Spectra 3 dia..tibe2 mama teringat,mama pun terus sms dia..


Tanye punya tanye..dia xjual lagi s3 dia..mama pun apalagi..terus nk la..then,kitorang janji nk jumpe kt KLCC.Sbb aunty ni keje kt ctu..dia jual rm190 skali dgn bekas susu tommee tippee..ada 12 bekas..ehehe..ni la breastpump mama..

gambar ni amik kt pakcik google...jer.

K,time balik dari KLCC..jln jem teramat2 sgt..mama pun da bosan dlm kete..plus mama da pening pale..mama pun snap pic adik..ehehe..
comey x saye?ehehe..headband da melorot ke bawah..bantai je la dik..muke br bangun tdo..hik2..

Tesco,Kajang


Alhamdulillah..da abis sudah pantang selama 44hari. Hari ni, 27/09/2011 bersamaan ari yg ke-64 hari..adik pun da 2 bulan..xlama lg,mama da start naik keje..jadi,sebelum mama start keje ni..mama,abah,along dan adik pergi ke Tesco,Kajang..Nk beli barang2 dapo..da abis.Mmg rutin bulanan..abah dan mama mesti pergi ke Tesco utk berbelanja kt cni..P sebelum pegi..kita posing2 dulu dgn camera...ehehe..




ehehe...1st gambar mama dgn adik..mama bajet cun..hua2...adik,aok pandang ke mane tu???




Besonya headband adik..ehehe...pakai ye syg..sok besar da xpakai da mcm ni...ehehe..

Mase otw p Tesco tu..adik sempat lg tdo..bkn main,pas pekena nenen..terus lena..

Then,mase beli2 brg2 kt Tesco..ada la rezeki mama..ehehe..tibe2 ketam 1kg harga xsampai rm10..pe lagi..abah pun beli la 3 ekor..ehehe..mama mmg suke ketam..tp xleh makan byk2..sbb mama alergik..so,mama pun decide nk wat masak lemak ketam cili api...yummy2...sedap woo~




Actually,ni sentuhan pertama mama sejak kawin..masak lemak ketam..ehehe..alhamdulillah,menjadi..abah,along makan..selera bkn main..termasuk la mama!Ahaha...terliur x???


Along Amzar dan Tudung Saji Mama..


Ehehe..mesti kalian tertanya2 kan..nape tittle entry mama kali ni bunyi agak pelik.Bukan ape..anak mama yg sulong ni..suke sgt main tudung saji..sampai dia buatnye tudung saji tu mcm 'perahu'..xcaye? Korang tgk nih:

tul x?siap leh posing lg dlm tudung saji mama...adui2..pening pale mama dibuatnye..uhuhu....


Friday, November 4, 2011

Panduan Mendidik Anak


Ya Allah..maafkan mama sayang..mama da lakukan kesilapan besar dlm hidup mama.Mama xtau syg..kalau mama tau..mama xpukul anak mama..ehem2..jgn slh paham ye kawan2..bkn pukul cam mendera tu..p..bile ada masa anak2 ni xnk dgr kata,kadang2 kesabaran tu diuji..dan mama telah kalah...


Mama baru sedar,lepas baca artikel dr blog kawan mama ni..terima kasih ye http://wanitaislamkini.blogspot.com/2011


1) Jangan pukul anak dari lutut keatas
*mama da terbuat...maafkan mama syg..mama betul2 menyesal :(


2) Jangan gunakan... tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control
* yg ni pun same...mama da terbuat :(

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak


Sabda Rasulullah s.a.w.


“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”


4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).


5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)


6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)


7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).


8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.


9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).


10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.


11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)


12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.


13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.


14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).


15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.


16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.


17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.


18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.


19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,


20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.


21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.


22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.


“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Sumber dari: Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung

*mama xkan ulang lagi kesilapan mama..maafkan mama..amzar..

Wednesday, November 2, 2011

Pengat Labu


Hmm..sudah lame rasenya x menyentuh blog ni..ok la,juz nk story-mory..ehehe..broken english laa..plak..ni 1 day b4 aku bersalin..Mak mentua ada bg labu..so nk jadikan cerita..aku pun wat la pengat labu..kalo kowang nk tau..ni 1st time aku wat.. pengat labu..xtau la jadi ke tidak...

ni la rupe labu yg telah direbus...ada kesilapan masa merebus labu ni..ehhee..ingat mcm rebos nangka..kene boh garam..rupe2nya..xperlu bubuh..sudahnye..labu ku menjadi sedikit masin..huk2....