Friday, December 28, 2012

Jumaat terakhir bagi tahun 2012

Ok,seperti yang korang tahu..hari ni merupakan hari Jumaat yang terakhir untuk kita bagi tahun ni..suasana kt pejabat pun agak lengang sebab ramai yang amik cuti ujung tahun..


Pengasuh adik minta cuti..sebab nak balik kg,so kebetulan abahnye ada..nk masuk keje malam..so boleh la mintak tlg abah dia untuk jaga si adik ni sampai tengahari..mama minta la cik suami siap2kan anak dara dia ni..bekalkan susu sume..haa..p jgn salah sangka ek,tang ikat rambut ni..bukan abah dia yang wat..okeh?ihihihi...

nak dijadikan cerita..dak ni kan baru bangun..masuk2 je kereta..tgk kawan mama..aunty dee,terus meraung2..lame gile..sampai kat Aeon Cheras Selatan dia menjerit2..adeii...jenuh nak memujok kamu ni..dik ooi..sabo banyak2 je la mama ni..uhuhu..

ni pas mood dia da ok...da makan,baru la nk senyum meleret camni..lau x,uhuhu..jenuh le...



X lepas peluang..mesti main tepon opis mama..sabo je la..

Sudahnya,kepenatan..masuk2 kereta otw balik rumah..da tdo..Zzzzz.....ihihihi



Tuesday, December 25, 2012

Selamat Ulangtahun Perkahwinan Mak & Abah

Hari ni..cuti umum..kebetulan Krismas.So,pada hari ni jugak la mak dan abah telah disatukan sebagai suami dan isteri pada 25/12/1983..lame kan?huhu..mama pun da masuk 28 tahun da..banyak kenangan pahit,manis..dalam mengharungi rumahtangga.pe ntah lagi,dalam melayan kerenah kami lima beradik..nk2 mama kot..paling banyak beri masalah dalam keluarga.huhuhu..xmo cite..cukop adik beradik je tau..ehehe...BIARLAH RAHSIA...voley gtu?ahaha...



Dah2...entry ni bukan nk cite pasal mama yer anak2..p berbalik pada tajuk entry nih.Pape pun,mama ucapkan selamat ulangtahun ye mak dan abah. terima kasih kerana membesarkan kami 5 beradik..dalam keadaan apa jua skali pun..ketika susah dan senang...huhu,tibe2 rase nk nangis...adeiii...



So,sempena annivesary ni..atok a.k.a abah mama la yer..dia bg wit suh beli satay..so, mama..angah ayun,gan cik ya..pegi la Satay Willy kt Sg Ramal nun...mase sampai2 tuh..ramainye la. turn menunggu pun no.17..dengan sate daging xde..hmm,beli jugak la..sbb abah mama da suh beli..


nak jugak tayang muke..huhu,lame gile tgu giliran beli sate



Ni la di antara menu yang kami anak beranak beli...


kek ni..mak mama request..hohoho,p yg pilih kek ni..tau sape?anak mama...AMZAR...wahh,kelas anak mama...ehehe

kebetulan jugak..pada masa yang sama,nenek tdo umah mak mama..so,sebelum dia nk balik johor..kami jamu la skali...sekali sekala kan..nk seronok kan hati orang tua ^_^


haa..tu dia,nganga baek punya..jgn marah nek..gurau je...hik2..yg sorang tu 
kusyuk sgt...


owhhh..sila abaikan mulot mama yg sedang asik menjamu tekak..kakaka..burok benor...

Akhir sekali...semoga rumahtangga yang dibina akan berkekalan..biar perit dan susah macam mana skalipun..SABAR,itu lah kunci dalam sebuah MAHLIGAI PERKAHWINAN...


eh2..tengah2 nk potong kek..ada pulok yg tepon..kikikiki....




Sunday, December 16, 2012

Kek butter

Hari ni..mama tibe2 rase nk membaking..lama jugak rasenya da x membaking nih..skali tgk kawan fb mama upload gambar kek..terus mama nk wat jugak kek Butter nih...ehhee..p version yg di marblekan..voley x?ehehehe...

Actually,resipi nak wat kek ni..same je.Orang panggil KEK BUTTER..p kek ni la yang menjadi kesukaan kami adik-beradik mase kecik2 dulu...asal mak buat..mesti abis...LICIN...ehehe
Sebelum masak...tabur choc chip.....

tadaa...ni la hasilnya selepas 60 minit..bakar dengan suhu 150'c....

Sunday, November 18, 2012

Kuih Putri Ayu (Part 2)

ehem2...kali ni mama wat lagi kuih feberet mama nih...xtau la nape,p lau org lain wat bau telor kuat sangat..mama xleh nk telan..huk2...tu REASON utama nape mama wat kuih ni sendiri...


p kali ni spoil skit la..huhu,en.suami xcakap org jual kelapa tu nk beli kelapa parut untuk wat kuih..huhu,sudahnya..gni la hasilnya..


Kuih Putri Ayu (Part 2)

So..kalau rase2 nk try buat kuih ni..leh je..ni resipi dia:

Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )

4 biji telor
1 cawan gula halus
1 sudu kecil ovalette
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil b. powder
1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
perisa pandan, perisa jagung, perisa ros - p mama gune perisa pandan (buh esen vanila kit)

2 cawan kelapa parut putih*
1 sudu besar tepung ubi*
1/2 sudu kecil garam*

Cara Cara
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.

Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.

Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.

Cara Memasak:

Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.

Tips: 
Penutup periuk kukus tu..balut dengan kain tau..untuk elak wap air tu menitis kt kuih..t x  cantik pulak kuih putri ayu...

Sunday, October 28, 2012

Raya haji di Padang Tengku

Hmm...disebabkan raya puasa yang lepas mama beraya di Johor..so,Raya Haji kene la beraya di belah Pahang pula..kami bertolak awal..26/10/2012 (Rabu) kami da gerak..bukan pe..area pantai Timur ni..lau bab beraya korban..sure jem jalan..tu yg mama ngan abah decide balik awal..


P cam biasa la kan,abah deme ni mane nak bergamba sgt..udohnye..amik gambar dak2 ni je la..tu pun,mase amik ni..abah deme p Sembahyang raye,,so,kitorang kt umah ni...posing2 je la...koje...huhuhu

Posing..adik..anak dara ni kalau suh bergambar...bagi la kt dia...ehhee

Mesti korang tertanye2..kan,nape la reaksi anak2 mama ni camni...ahaha,jawapannya...MEREKA tgh tengok AYAM wan....ehehe...al-maklum la,kat bandor kan xde haiwan ternakan..tu yg deme ni cam excited2..hik2...si adik mulot nganga2 lagi..sebut...aaaaaaa...yam~

Yang along tu,xtau la nape dok termenung je manjang..pk apa long?




So,kitorang bermalam 4 hari 3 malam je..sabtu pagi tu da gerak balik KL..sebab xnak bertembung jem..fuhh...xsanggup..pape pun..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA semua...

Tuesday, September 11, 2012

Preparation birthday anak2

Alhamdulillah..xlame lagi cecah la usia anak sulong ku 2 tahun..mmg dr tahun lepas mama akan wat majlis kecil-kecilan untuk sambut hari lahir anak2 mama yg tersayang.Bukan niat nk bermegah2..tapi nak meninggalkan kenangan manis dalam hidup anak2 mama bile da besar nanti.Sekurang2nya ada kenangan yg leh terpahat dalam hati anak2 mama..macam mama ms kecik2 dulu..


1st mama try design tuk tag pada goodies..so,ni la hasilnya..bile da dihantar ke proses printing...pada mommies yg rase2 berkenan atau nk wat design pada goodies besday anak2 akan datang..leh la contact mama..


ni la hasilnya bile mama da gunting tag card ni..pas tu mama buh sepit ladybird kt sisi dia..ni idea bersama kawan baik mama..bonda lin..next if ada berminat..leh la kami watkan..bergantung pada bajet korang k?


jenuh juge la nk carik wrapping hadiah ni...memusing sampai ke Giant Seri Kembangan,mujur la jumpe..kawan mama sorang ni sgt2 excited nk tlg mama menyiapkan..thank u so much dear..


xketinggalan..kawan mama sorang ni..ehehe..jd assistant pegang plastik dgn potong tagging..jadi la..tq dee ^__^

ni la di antara snek yang akan diberi pada tetamu cilik yang hadir..

tadaaa...da siap wrapping..comey x?satu warna oren..ada gambar bear..tu tuk boy..g satu warna pinky..tuk gurl..


Ni la hasilnya...xsabar nak celebrate majlis tu.. ^__^

Sunday, August 12, 2012

Sesi membuat biskut raye

Syawal kian datang..mama mmg da terbiasa dari zaman sekolah wat biskut raye ni..nak kata sedap..xtau la..p lehh la..adik2 mmg suke makan..nak2..biskut Coklat Rice ni..saje wat..leh la bg kat mak skit..mak mentua skit..nenek mak..ngan nenek belah abah..


Resipi biskut coklat tabur: 

Bahan-bahannya

150gm tepung naik sendiri
50 gm tepung ubi kayu
45gm tepung jagung
75gm gula kastor
10gm serbuk koko
175gm mentega
1 biji telur

Hiasan:
 Coklat rice
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak terlebih dahulu)
Sedikit telur putih untuk disapu di atas adunan sebelum deco..

Sebelum di bakar..

 Da siap



Ni pulak resipi Biskut Cornflakes:

Bahan-bahannya:

200gm mentega
200gm gula kastor
2 biji kuning telur
200gm tepung naik sendiri
100 gm cornflakes
1 camca esen vanila

Hiasan:
Ceri merah

ni lak biskut feberet mak..biskut cornflakes..


rangup tau biskut ni...


Yang cornflakes madu ni pulak,saje je buat..sebab mama suke mengunyah2...ehehe...resipi?korang google je ek..mama pun amik kt google je..siap tgk kat YouTube lagi..camne cara2 nak buat...aci x?

cornflakes madu..yang ni 1st time wat..ehehe...

tadaaa...siap la sudah biskut raya mama tahun ni ^_^



Sunday, August 5, 2012

Kuih Putri Ayu (Part 1)

Haa...entry mama kali ni pasal kuih feberet mama..korang nak tau x mama suke makan kuih ape? Kuih ni xramai yg jual..lau jual pun,ada je kurang sana cni..So,kebetulan kawan FB mama Fida Jamat..ni wat kuih ni..tu yg secara x lansung,mama pun terus mintak resipi kat dia ^_^


Dan hasilnya...wahhh..sgt2 gebu'ss....saya suka..saya suka...ahahaa!


suke sangat2..1st time tau mama wat kuih2 tradisional ni..mase bujang2 dulu,tau ngap je..ehehe...





tuk dalam tupperware tu,mama nk bawak gi umah nenek..nenek bagi kat masjid..alhamdulillah,rezeki yang ada xsalah dikongsi bersama orang lain.. ^_^



Wednesday, August 1, 2012

Kejadian yang tak diduga...

Ari ni mama decide nak bawak Irdina p cucuk kt Klinik Kesihatan..sbb last week sepatutnya mama g..p adik demam..so mama tangguh ke hari ni. So,mase hantar adik kt umah cik ida..mama da pesan awal2..dalam kul 1 kang mama nk amik adik.

Ok la,mama pun xpk apa la kan..so,mama pun buat la keje macam biasa..tibe2 dalam kul 12 tengah hari camtu..mama dapat col..Cik Ida cakap adik kene SAWAN TARIK...sampai kancing gigi bagai.Mama terus tersentap..eh,xkanlah anak mama macam tu skali.P, mama dengar suara adik teriak..menangis2. Astagfirullah,mama xtau nk cakap pe dah mase ni...siyes.

Nak kata adik kene SAWAN?astagfirullah..mintak dijauhkanlah..bulan2 puasa lak..xkan la nampak mende2 halus..bagai?Siyes..sgt x logik...seingat mama la,adik ni ada satu pe'el..lau nangis,orang x pujok..mmg adik akan nangis beriye...


Macam gambar ni..adik nangis non-stop..mase ni ar 1st time mama tgk adik ngamuk sampai camni skali...p xde la sampai boleh di KATEGORI kan sebagai SAWAN TARIK!


Perasaan mama,bercampo bau..macam2 ada..sampai,dalam FB..mama minta pendapat kawan2 mama...sedey sgt2..pas tu,keesokan harinya..dia call lagi..cakap anak mama ni kene sawan tarik..remuk betul la hati mama..if xnak jaga,cakap la..p janganlah cakap mende yang tidak2..xtau ke,pe yang kita cakap ni satu DOA? Setelah mama selidik..baru mama tau nape dia wat camni..dia da xnak jaga adik..sebab nak jaga baby kecik..br pas pantang..xpelah,sabar.ALLAH itu MAHA MENGETAHUI..



Sekian.....hati ni memang sakit sangat2...


Tuesday, July 3, 2012

Bercuti di Cameron Highlands (Part 2)

 So, the next days..mama n family checkout awal..sbb nak p berjalan2 kt Rose Farm..


dan orang yang paling suka mase ni..adalah,mak mama la..hik2...posing abis mak  mama nih..

ehem2..ye2 je posing..

1st time dapat bergambar cukup korum..ahaha

mama bajet cun..xleh tahan..

caye x ni mak mama..awet muda tau..hihihi


wajah kesayangan hamba ^__^


jom p jalan...


disebalik senyum..ada duka..huhuhu..da macam tajuk lagu plak mama ni kan?ahaha...k la..tu je entry mama kali ni...



Bercuti di Cameron Highlands (Part 1)

Entry kali ni mama update pasal weekend lepas..mama n family g Cameron Highlands..actually, da lame plan..p baru skg dapat g..p disebabkan mase g ni weekend..so banyak tempat da full..yang dapat pun kat Kea Valley Apartment je..

Kea Valley ni terletak atas lagi dari pekan brinchang..mase book mama mmg xtau tempat ni jauh dr pasar brinchang..xpasal2 mama kene marah..huhu..tensen tau! Da la jalan jem..yg org tu..leh naik suara plak kt kita..sabo je la..sib baik la..mak mama follow..lau x..mmg xbesh langsung berjalan..Da la mule2 plan nk jalan ramai2..aleh2 leh ak xjadi..bengang2..

so,sampai dalam kul 5.30 nak ke pukul 6 petang da masa tu..terus mama check in..dapat la dok kt tingkat 2..besar jugak apartment ni..p sayang org yg huni xramai..satu malam rm350..thats because mama tdo ari Sabtu..balik Ahad..p xpe la..nak jalan punye pasal..mama xkisah..bab2 duit ni..p tu la, ada orang xpandai nak hargai..sedihnya..sob..sob..sob.. *___*

ni view dari bilik master room..bilik agak sepah skit..sbb anak2 mama da bersilat atas tilam tuh..ahaha..

2nd room..mak mama dok cni dengan amzar..

adik lom pape da rasmi da..tilam..

da landing2..nk susu pulak..nyum2..


mase amik gambar dak ni..dia amik tangan dia..buh kt pipi mama..sambil ckp..sejuk...sejuk...ehehe...

permandangan di pagi hari dari kamar..perghh..mmg sejuk bangat ms nih..mama tdo pakai stokin..pakai sweater pun menggigil satu badan..huk2...bajet lemak xcukop la???ahaha

Thursday, May 24, 2012

Selamat hari lahir ke-10 bulan

Esok 25/5/2012 (Jumaat) genap la usia anak mama 10 bulan..alhamdulillah,semakin banyak akal kamu..dah pandai nak ajak main.Tambah2 lagi kalau kamu nampak Along..bukan main..
muke xrela..kene buli dgn mama..huhuhu...

kesian kamu..xsihat..selsema..berjangkit dari Along..mama ni pun da kene selsema juge..uhuhu..xpe2 mamam ubat..nanti ilang la selsema tu..


layan je la mama ni dik..

Yg paling mama xtahan..kamu ni nk main..xkire time kul bape..huhu..kalau kul 3pg..3pg la kamu main..uhuuh..syg2..mama sok nk keje..kamu nk ajak main..aiyakk~ Xcukop tu..aksi kamu tdo..hohoho,kalah Along syg..putaran jam pun xleh  tandingi aksi kamu tu..


saya xsihat ni....

Papepun..mama sayangkan anak2 mama..mudah2an kamu menjadi anak yang solehah..dijauhi dari segala perkara yg buruk..amin..Selamat hari lahir sayang...