Thursday, February 16, 2012

Anak-anak sakit

Sesungguhnya aku diuji..anak2 xsihat.Amzar kene cirit-birit..Irdina pulak,naik mcm ruam kt dahi..now da sampai ke tgh kepala..xtau la nape.So,mlm td g Klinik Impian..mujurlah ada panel abah..biarpun dia cover Rm200 je tuk kami sekeluarga.Hmm..kede..betul la company Jepun nih..huk3..


So,smlm patutnya abah OT..balik 8mlm. P nk wat mcmane..dah anak2 sume xsihat.Terpaksa la berkorban.Abah balik kul 7ptg..So after magrib tu abah ajak mama..bawak Amzar dan Irdina p klinik.So,dlm kul 8 lebih dpt turn..then masuk la klinik.Masuk2..doc cek Amzar dulu.Then,cakap la..anak mama ni cirit-birit..Doc ckp ada muntah2 x?Mama ckp..dia muntah sekali je.Tu pun tgh malam kelmarin.Pas tu..doc cek suhu badan Amzar..ok..anak u x demam..suhu pun juz 36'c..so,its normal diarrhea..bahse omputihnye..kalau melayu..'cirit-birit'..huk2


Ok..so doc suh stop bg susu kt amzar.Bg anak u minum MILO 'o'..sbb perot dia ada angin skit..uhuhu..doc tu cina.thats why mama ckp pun ala2 okeh!hihihi..sempat lg..K,pas tu..turn Irdina lak..so doc sblm tu tanye..eh,anak u ni bape bulan?Cakap la..dah 6m++ doc..oowh,really?I thought kembar..ahaha..bertuah tul doc ni..Sempat lg dia mengena mama..huhuhu..sabor je la.So mama pun tunjuk la dahi adik yg kemerah2an tu..doc ckp..anak u ni kene cam adik-beradik EXCEMA..p lain skit..mama lupe lak nama dia..p xpe..i bg u ubat tahan gatal,alergi dgn ubat sapu..nanti u bg k..Pas tu..nanti u beli Sebamed..bg anak u mandi..



Ni la rupe SebaMed tuh..hmm,nk beli smlm..fulus mama da kurang..tgu gaji boleh ye syg?t mama belikan kt farmasi..uhuhu..

Wednesday, February 15, 2012

Baucer Diskaun Giveaway 2012 di AnamarzaBlog.com


Tahukah anda Minyak Kelapa Dara punya banyak khasiat? Antara khasiat-khasiat Minyak Kelapa Dara adalah:
  1. Menyokong fungsi sistem imunisasi dan fungsi metabolik yang sihat
  2. Mengurangkan berat badan
  3. Menyediakan satu sumber tenaga yang segera
  4. Mengandungi kalori yang sedikit berbanding lain-lain lemak dan Nutrien penting untuk kesihatan yang baik
  5. Memudahkan penghadaman dan penyerapan zat makanan (Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil)
  6. Membantu untuk mengawal kencing manis, Osteoporosis dan penuaan pramatang dan pengerutan kulit
  7. Melembutkan dan melicinkan kulit, mengatasi kulit berminyak, sangat bagus untuk masalah jerawat & jeragat serta parut2 lama juga mencegah jangkitan bakteria, virus dan kulat (termasuk yis)
  8. Mengurangkan risiko kanser, aterosklerosis dan tanda-tanda penyakit yang lain
  9. Melancarkan kitaran haid& menyeimbangkan hormon
  10. Sebagai agen pelincir dalam hubungan suami-isteri
Hadiah yang di tawarkan untuk giveaway ini ialah :

Setiap penyertaan automatik akan menerima 2 Baucer diskaun seperti contoh di bawah :


*Jom la ramai2 join GA ni...

Tengkuk mama sakit :(


Xtau nape..sejak 2-3 hari ni..tengkuk rs sakit sgt..lenguh..sume ada..apsal ek?Stress ke?Byk sgt keje?xtau la..p mmg sakit la..xtahan mama dibuatnya..xkeruan dibuatnya..Sudahnya..tau mama wat ape?haaa...mujur peneman setia ni mmg ada disisi mama...xkire kt mane2..


Tadaaa.....ni la dia...




tiger balm ku..uhuhuh...

I'm a Mommy...I'm a Blogger


Ari ni rase nk share sumthing new dgn uols..bkn pe..mama sejak2 ni bz sgt dgn kerja..sampai xde mase nk update blog..ni pun mama curik2 masa skit wat entry tuk post kali ni..hihihi..

Disebabkan mama adalah seorang MAMA kepada sepasang cahayamata mama..so,mama pun terpikir nk share group 'I'm a Mommy...I'm a Blogger'..ehehe..rase2 menepati dah ciri2 mama tuk join group nih..

Ahaha..sebabnya?

i. Mama seorang ibu..
ii.Mama juga merupakan blogger..walaupun entry xdpt nk di update hari2..tp kirenya..da ada blog..kire blogger gak la kan?hihihi..

Oklah..kalau uols rase2 ada ciri2 di atas..moh ler join skali group ni..xrugi pun..leh kita tukar2 blog..blogging walk..bile boring2..hihihi..klik je kt gambar tu k..daa~

Saturday, February 11, 2012

Perbezaan dulu dan sekarang..ohoho

Belek punye belek external hardisk..tibe2 terjumpa gambar mase start keje kt Bukit Jalil ni..berbeza betul muke..cube korang tgk..


Gambar ni tahun 2006..mase br2 keje..ehehe..muke innocent je kan?xleh blah..

Cewah2..ni dah pandai bergaya skit..mase ni tahun 2009...

Ni plak amik mase nk wat kad nikah..muke baru nikah..ahahaha...bajet comel..xleh blah..kui2..amik mase bulan 12/2009

Haa...ni plak muke terkini...2011..anak DUA!hua2...manyak bam2 ini org..kui2..


Friday, February 10, 2012

Bila si abang nk jd adik...


Xtau la nape..anak bujang mama ni..Niat mama..bawak balik walker ke umah..sbb nk buh adik..bkn pe,adik kalau xnmpk mama..mula la menjerit2..tu yg mama decide nk amik balik walker ni kt umah nenek..p nk tau apa yg jadi????Meh2 tgk meh...




haa..ni la gayanya...baby tua memanjat sendiri masuk walker...adui2..pening pale mama menengok gaya kamu ni syg..nk dimarah..kesian..uhuhu..kita layan je la..uhuhu




siap pusing2 lg uols...haa...cube perhati tang kaki...nmpk sgt kan dah pjg a.k.a TINGGI...uhuhu...xpe2..mama bg peluang..sila2..



Ni dr pandangan sisi plak...uhuhu....


Thursday, February 9, 2012

Zaman dolu2..muka berjerawat..uhuhu



JERAWAT???mesti korang alergik kan dgn mende alah ni..tp nk wat camne..da dia nk tumboh..biokan je la..uhuhu..aku dan jerawat..sememangnya mmg xdpt dipisahkan..nk2 pas da abis DIPLOMA..dia tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan..hihii...


mase ni kenduri Along..abg kawanku..kalau x silap..tahun 2006.Mmg teruk sgt muke time nih..malu tau nk amik gambar...senyum terpaksa.. :(

Mcm2 produk aku pakai..sume xjalan..Sendayu Tinggi?hmm..beratos duit aku kuakan..uhuhu..time tu mampu la..sbb xpakai kete lg..ehehe..p xberhasil..petua lame pun aku amalkan gak..still sama..xberubah..huaaa...sedey tau..


tgk la..mmg ms ni..terpaksa amik gambar..huhuhu..



ni la DALACIN-T..

Take time jugak la nk ilangkan kesan degil kt muke nih..setelah mcm2 aku wat..akhirnya abah belikan DALACIN-T..khas tuk muke2 yg tegar macam aku nih..uhuhu..perghh...mmg pedih jgn cakap la...uhuhu..tp alhamdulillah..muke mmg da x macam dulu...


ni la perubahan pas pakai DALACIN-T...alhamdulillah.biarpun xberapa licin..p dah xseterok mule2 dulu...huhuhu..So,pada sape2 yg rase kulit dia mcm aku..try la dalacin T ni..mmg bagus tau..





Wednesday, February 8, 2012

Malas..


Ya Allah,nape la sejak2 ni rase mcm malas je?Serba-serbi malas..nk wat keje malas.Da la menimbun..leh lak malas2..Adui2...yang paling mama tension..mama skg da MALAS nk PAM! Astagfirullah..ni sume gara2 bz..abis jadual pam mama sume ke laut..kesian adik..Bagi mama mase ye syg..insyaAllah..nanti ok la mama ni...

Contest Nur Hayfa Syaurah


Salam semua..ari ni mama xde mood la.Xtau nape..perot rase xsedap je beberapa hari ni..maybe cik Bulan nk memunculkan dirinya..xpelah..kita lupakan je..so,ari ni banyak abiskan masa untuk jalan2 ke blog2..so..secara xlgsg..jumpe blog Dulu Gadis,Kini Mama..

Nk try luck..mane tau ada rezki NURUL IRDINA..xpayah la mama nk belikan..hik2..


hadiahnye?haa....



Blossom Farm Sit Me Up bernilai RM150.00!



(cute..kan?)


1. Follow blog Mama Hasila - done (/)

2. Link blog Mama Hasila di blog anda - done (/)

3. Hanya tinggalkan komen ringkas tapi bermakna di entri ini, kenapa anda mahukan Blossom Farm ini? - done (/)


- sy nk 'Blossom Farm' ni sebab..sy nk bg kt little daughter saya yg skg ni dah mule nk merangkak..mane tau..sok2 nk duduk pulak..leh la dia duduk kt Blossom Farm nih..ihihi..tu pun kalau ada rezki anak sy..hik2..




Tuesday, February 7, 2012

Mengecutkan Rahim Selepas Bersalin

Petua 1

Rendamkan beberapa helai daun pegaga bersama akarnya dengan air suam kemudiannya ditapis dan airnya diminum. Sebelum tidur lakukan pengecutan (kemut) sebanyak 20 x. InsyaAllah rahim anda mengecut dan seperti sedia kala. Elakkan memakan nanas.

Petua 2
Rebuskan halia tua dengan gula merah, kulit kayu manis, jintan manis dan daun pandan. Minumlah air rebusan ini beberapa kali sehari. Petua ini dapat membuang angin, melawaskan buang air besar dan mengecutkan rahim.

Petua 3
Selepas bersalin dinasihatkan meminum air kunyit muda ditumbuk bersama putih telur mentah.Minumlah selama 3hari berturut-turut. Ia dapat mengecutkan rahim/ peranakan anda ke tempat asal

Menyembuhkan Luka Pada Rahim

Selepas melahirkan anak biasanya orang perempuan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh dan mengembalikan kecergasan semula. Selain amalan memakan ikan haruan untuk cepat menyembuhkan luka -luka dalaman terdapat satu kaedah yang sangat bagus untuk menyembuhkan luka- luka pada rahim dan kebersihan anggota sulit wanita tersebut, iaitu dengan menggunakan madu lebah (asli sahaja). Disamping meminumnya, ambil madu lebah dan dioleskan pada lampin/pad wanita dan pakai seperti biasa, lakukan pada setiap kali menukar nya. Insya'allah dalam masa 2 hingga 3 minggu sahaja boleh sembuh sepenuhnya.

Merapatkan Peranakan

Untuk wanita yang ingin merapatkan semula peranakan (rahim) mereka selepas bersalin amalkan memakan ulam lengkuas ataupun campurkan lengkuas dalam setiap hidangan makanan. InsyaAllah

Sunday, February 5, 2012

Petua Membanyakkan Susu Badan

Diantara makanan/minuman/supplement yang boleh membanyakkan SUSU IBU..try la..mane tau effective???

  1. Lobak putih
  2. Ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg)
  3. Ikan sardine, tuna, salmon
  4. Kurma
  5. Jantung pisang (ni kalau bb xkembung..leh la..mama xleh..irdina kembung)
  6. Kucai +tauhu+tougeh
  7. Petola
  8. Kentang rebus
  9. Longan kering (air mata kucing)
  10. Roti
  11. Biskut marrie
  12. Daun turi
  13. Susu/ soya
  14. Halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
  15. Pegaga
  16. kacang buncis
  17. Sayur sawi
  18. Cheese
  19. Planta

Minuman:
  1. Air masak (wajib 3 liter sehari)
  2. Susu
  3. Soya
  4. Nestum
  5. Oat
  6. Horlick
  7. Milo
  8. Jus buahan buahan betik/honeydew
  9. Rebusan buah pala
  10. Spirulina
  11. Air kelapa
  12. Rebusan air halba

Supplement yg perlu ambik:
  1. Omega 3
  2. Obimim
  3. Kalsium
  4. Vitamin c

* Selamat mencuba!!!

Friday, February 3, 2012

Imbas kembali

Hehehe...ari ni mama x de keje..then tibe2 Bonda Lyn offer..nk tgk gambar x?Then,mama pun ckp la..pe dia..gambar apa..skali dia bg gambar nih:


uhuhu..kalau kamu sume nk tau..ni la kertas yg mama catit..mase perot mama mule rs sakit..atau dgn kata lain..'kontraksi'..uhuhu..mama ingat..malam br mama nk bersalin..mama pun elok la p umah kawan mama..p tgk baby yg baru lahir..mmg da terasa sakit menangkap pinggang..p x expect yg bb nk kua..uhuhu..mesti korang nk tau kan..kul bape mama bersalin?haaa...meh..meh..



scroll lg






-




-










-










-








haa...mesti nk tertanya2 kan?turun lg..turun..








-




-









-





-










-




nk sampai dah ni...ihiihhi....








-










-











-






tadaaa....tepat jam 4.02ptg lahir la anakku sorang..tu pun setelah tersesat..ahaha~ nk pergi Hospital Serdang..p tersalah masuk simpang..terus p Putrajaya..uhuhu...gara2 mama menjerit..terus kabut kawan2 mama..Papepun,terima kasih banyak2...






tgk la kt skrin tu..mengikut cakap Bonda Lyn nama yang appear atas skali yg belum bersalin tuh..husband dia yg tolakkan mama atas wheelchair tuk masuk dlm Emergency Room ri tu..terima kasih pada hamba Allah tu..hanya tuhan je yang mampu membalasnya...mase tu..wife dia x bersalin lg..selang pas mama da bersalin dalam 20min pas tu..baru wife dia bersalin...



Ni la budaknya..Nurul Irdina Binti Norazli..lahir 25/07/2011...bersamaan Isnin...

Wednesday, February 1, 2012

Amalan Ketika Anak Sedang Tidur ♥♥♥♥

Mama pernah terbaca satu artikel diantara perkara yang patut dilakukan ibubapa semasa anak sedang tidur..Sebagai ibubapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak kita....


Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan 'YA LATIF' ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100x..

Seterusnya, baca Surah Al-fatihah 1x


Kemudian, baca Surah Alam Nasyrah 1x



Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.


Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak..... ♥♥♥♥




Selamat Beramal...