Sunday, August 12, 2012

Sesi membuat biskut raye

Syawal kian datang..mama mmg da terbiasa dari zaman sekolah wat biskut raye ni..nak kata sedap..xtau la..p lehh la..adik2 mmg suke makan..nak2..biskut Coklat Rice ni..saje wat..leh la bg kat mak skit..mak mentua skit..nenek mak..ngan nenek belah abah..


Resipi biskut coklat tabur: 

Bahan-bahannya

150gm tepung naik sendiri
50 gm tepung ubi kayu
45gm tepung jagung
75gm gula kastor
10gm serbuk koko
175gm mentega
1 biji telur

Hiasan:
 Coklat rice
Kacang tanah (digoreng tanpa minyak terlebih dahulu)
Sedikit telur putih untuk disapu di atas adunan sebelum deco..

Sebelum di bakar..

 Da siap



Ni pulak resipi Biskut Cornflakes:

Bahan-bahannya:

200gm mentega
200gm gula kastor
2 biji kuning telur
200gm tepung naik sendiri
100 gm cornflakes
1 camca esen vanila

Hiasan:
Ceri merah

ni lak biskut feberet mak..biskut cornflakes..


rangup tau biskut ni...


Yang cornflakes madu ni pulak,saje je buat..sebab mama suke mengunyah2...ehehe...resipi?korang google je ek..mama pun amik kt google je..siap tgk kat YouTube lagi..camne cara2 nak buat...aci x?

cornflakes madu..yang ni 1st time wat..ehehe...

tadaaa...siap la sudah biskut raya mama tahun ni ^_^



Sunday, August 5, 2012

Kuih Putri Ayu (Part 1)

Haa...entry mama kali ni pasal kuih feberet mama..korang nak tau x mama suke makan kuih ape? Kuih ni xramai yg jual..lau jual pun,ada je kurang sana cni..So,kebetulan kawan FB mama Fida Jamat..ni wat kuih ni..tu yg secara x lansung,mama pun terus mintak resipi kat dia ^_^


Dan hasilnya...wahhh..sgt2 gebu'ss....saya suka..saya suka...ahahaa!


suke sangat2..1st time tau mama wat kuih2 tradisional ni..mase bujang2 dulu,tau ngap je..ehehe...





tuk dalam tupperware tu,mama nk bawak gi umah nenek..nenek bagi kat masjid..alhamdulillah,rezeki yang ada xsalah dikongsi bersama orang lain.. ^_^



Wednesday, August 1, 2012

Kejadian yang tak diduga...

Ari ni mama decide nak bawak Irdina p cucuk kt Klinik Kesihatan..sbb last week sepatutnya mama g..p adik demam..so mama tangguh ke hari ni. So,mase hantar adik kt umah cik ida..mama da pesan awal2..dalam kul 1 kang mama nk amik adik.

Ok la,mama pun xpk apa la kan..so,mama pun buat la keje macam biasa..tibe2 dalam kul 12 tengah hari camtu..mama dapat col..Cik Ida cakap adik kene SAWAN TARIK...sampai kancing gigi bagai.Mama terus tersentap..eh,xkanlah anak mama macam tu skali.P, mama dengar suara adik teriak..menangis2. Astagfirullah,mama xtau nk cakap pe dah mase ni...siyes.

Nak kata adik kene SAWAN?astagfirullah..mintak dijauhkanlah..bulan2 puasa lak..xkan la nampak mende2 halus..bagai?Siyes..sgt x logik...seingat mama la,adik ni ada satu pe'el..lau nangis,orang x pujok..mmg adik akan nangis beriye...


Macam gambar ni..adik nangis non-stop..mase ni ar 1st time mama tgk adik ngamuk sampai camni skali...p xde la sampai boleh di KATEGORI kan sebagai SAWAN TARIK!


Perasaan mama,bercampo bau..macam2 ada..sampai,dalam FB..mama minta pendapat kawan2 mama...sedey sgt2..pas tu,keesokan harinya..dia call lagi..cakap anak mama ni kene sawan tarik..remuk betul la hati mama..if xnak jaga,cakap la..p janganlah cakap mende yang tidak2..xtau ke,pe yang kita cakap ni satu DOA? Setelah mama selidik..baru mama tau nape dia wat camni..dia da xnak jaga adik..sebab nak jaga baby kecik..br pas pantang..xpelah,sabar.ALLAH itu MAHA MENGETAHUI..



Sekian.....hati ni memang sakit sangat2...