Thursday, January 14, 2016

Minor Operation Gigi Bongsu @ Wisdom Tooth

Assalamualaikum semua...lama x menconteng kt blog ni....da nek bersawang...hahaha. Mood x sampai2..mcm2 lah..ada je halangan.hehe....

X ada apa sangat nak share...cuma awal tahun ari tu..6 Januari 2016 x silap...buat minor operation sikit...buang gigi BONGSU..opsss....dah umur da nak masuk 32 tahun kot....hahaha.....actually nk post pasal entry ni da lama..p asik pending je....tahun ni saja dua operation kena buat..1st minor operation buang gigi bongsu...pas tu, bulan 5 kena operate lagi sekali untuk buang tonsil...haa...best x? Best x?

Ok, kita cerita dulu pasal operate gigi bongsu tu..sebenarnya..sakit da lama..sejak dr umur zaman2 diploma dulu..p tu lah..sakit dia datang dan pergi..bila sakit..baru la jumpa doktor..bila x sakit...ada ku kisah?Haa...camtu la gambaran sakit gigi bongsu ni..apa kesannya kalau kita buang? Sebenarnya..xde pape kesan pun. P xtau la kan..sejak operate ni,cam rabun lak skit..sejauh mana berkaitnya..xsure. Jangan korang kata kita cakap lak ye..rasanya memang da sampai masa kot nak rabun. Kebetulan..pas operate tu lg kabur..skit la..xde la tahap sampai korang kena meraba jalan kalau nak berjalan..haha!

Berbalik pada entry kita..merepek2 je la. Masa buat op ni..ana buat daycare je. Apa daycare ni? Mesti korang nak tahu kan? Ok, untuk daycare..korang just datang pada pagi tu..tp mlm kena puasa siap2...last makan pukul 10 malam..sebab keesokkannya korang akan dibius penuh satu badan tau..haa...tang ni memang cuak la jugak sebab ni pengalaman pertama jugak untuk ana operate melibatkan anaestesia..bius la senang cite.


Ok, ni la sedikit sebanyak keadaan wad Day Care tu..datang2 je terus g naik tingkat 4 kat Hospital Serdang..nanti dia suh g cni. And proceed dengan step seterusnya. Berdebar jangan cakap la kan..1st time nak kena bius satu badan ni..Secara keseluruhan, pembedahan ni tak ambil masa yang lama pun. Lebih kurang 1 jam lebih je..seingat mama la, masuk bilik dalam kul 10 pagi camtu...keluar sebelum kul 12 camtu. Kejap je...P sebab buat hari Jumaat, kena la melepak dulu dalam wad tu.

Pas operation je, 1st thing yang mama rasa...nak muntah. Maybe sebab effect ubat bius tu kan..nak pulak mama ni gastrik...haa...dia punye membuak2 angin menolak nak muntah tu..hanya tuhan je tahu..huhu. Dengan pening kepala...mama gagahkan diri bangun untuk ke toilet.

Confirm, memang muntah..and the best part...muntah darah. Euwww....pitam sat..haha..p korang jangan cemas..ni kesan biasa. Xada apa2 pun..jangan takut lak. Hehehe...pas tu, baru rasa haus..nak minum...apa lagi, nampak ada air kosong..mama pun minum la berteguk2. P sebab ubat bius tu masih ada..memang muntah je la memanjang.

Haa, mesti korang nak tengok camne keadaan gigi yang dibuang tu kan? Ok..mama share..jangan muntah lak yer..


Jumlah keseluruhan gigi bongsu yang dibuang..adalah sebanyak 3 batang ye adik2..nampak x meliuk2..bengkok gigi tu...nampak sangat x de ruang..p still gigi tu nak keluar. Sebatang dulu da cabut dah..manual..erkk, lagi x sanggup..so better lagi kena bius.

Lebih kurang gni la gusi yang kena jahit..lepas gigi bongsu tu dikeluarkan
(TQ Mr Google..gambar sumber : GOOGLE)

Ok, pas operate..mama nak cakap satu..memang susah gila nak makan..sebab? Kat gusi berjahit..rahang x boleh bukak mulut luas2. So, memang rasa nak nangis je..lapar, p xleh nak makan..So sepanjang benang tu x dibuka..memang seksa la nak makan. Nak jaga luka berjahit kan..kena la berkorban skit. P xpe, sakit sekali je...ku tahankan. Ingat...SAKIT ITU PENGHAPUS DOSA...so redha ok.. baru sikit je ni diuji..insha allah~

Korang mesti nak tahu kan..apa la menu yg mama makan sepanjang seminggu benang tu x dibukak kan?tadaaa...ni la makanan yang mama makan..serius, berat masa ni turun banyak gak..


Roti ngan air milo je...huhuhu...jadilah buat lapik perut...p pas benang da dibukak..mama beranikan diri makan nasi n yang lain2..alhamdulillah...ok da pas tu ^_^ Jadi, bagi sesiapa yang ada masalah gigi bongsu..dan rasa takut2 nak buang tu..leh kot review blog mama ni.Kot2 korang ada semangat..hehe...Good luck uols~